· · Коментари: 0
КИЧМА

Зими КИЧМА "плаче" од болова, а највише прија јој сасвим ОБИЧНА ствар

Статистика показује да се највећи број изостанака са радног места дешава због проблема са леђима, као и да 85 одсто запослених због тих тегоба проведе најмање недељу дана, а 15 одсто и неколико месеци на боловању.

1607240795_Depositphotos_177916620_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Болна леђа су пошаст модерног доба. Иако се углавном везује за старију популацију и жене, она заправо не мари ни за године ни за пол. Особе старије од 60 година имају веће шансе да доживе бол као последицу дегенеративног обољења или прелома, али све чешће се на њега жале и деца.

Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?

Кичма "не воли" зиму, па се са хладним данима појачавају хроничне тегобе, а како смо због ситуације у вези са пандемијом Ковида 19 принуђени да што више боравимо код куће, леђа су нам додатно угрожена. И деца су прешла на онлајн наставу, што значи да су сваког дана у обавези да уместо у клупи седе за кућним рачунаром.

Хладноћа поспешује болове у кичми.
Децу "убија" кичма
Код малишана, кичма не страда само услед преоптерећености тешким школским ранчевима и неправилног положаја током учења, већ и све мање физичке активности, а све интензивнијег "дружења" са компјутером.

Како можемо да ублажимо болове и сачувамо здравље леђа иначе, а поготово у зимским и овим ванредним околностима, разговарали смо са др Радојем Чобељићем, специјалистом физикалне медицине.

Не смете дуго седети!

- Ово је прилично стресан период за леђа, јер хладноћа и влага поспешују тегобе које већ имамо, "обрушавајући" се и на колена и рамена - каже др Чобељић. - Дуго, неправилно седење, као и стајање у месту је оно што морамо да избегавамо, или, ако смо већ принуђени због посла, да га нивелишемо редовном физичком активношћу.

Прочитајте још: Како се ослободити зависности од ШЕЋЕРА?

Са првим хладнијим данима, реуматске тегобе постају све израженије, па многи радије бирају да остану код куће, мислећи да ће се тако сачувати. Др Чобељић каже да је важно да свако од нас ослушкује  организам, па да тако не силимо себе ни на шта, али да морамо сами да радимо у служби свог здравља.

Прочитајте још: Доктор АДАМОВИЋ каже: Зими су заноктице НАЈОПАСНИЈЕ и лече се на посебан начин

- Најважније је кретање, иако савремен човек у трци за свакодневним обавезама углавном заборавља да је оно својствено нашој природи и утиснуто у генетски материјал - истиче доктор.

Теретане и остала затворена места за вежбање се не препоручују због корона вируса, али то не значи да немамо начина да останемо физички активни.

Заборавите теретану, кичма воли бицикл.

- Увек препоручујем особама да, уколико им не смета хладноћа и не пате од неких болести, возе бицикл. То је одлична рекреација и активност коју кичма воли. И ту не мислим на вожњу тркачке "машине", на којој је глава спуштена, већ "обичне". Собни бицикл је најбоља препорука, поготово за оне који се плаше да би вожњом на отвореном могли да угрозе здравље, у смислу да падну, јер се осећају несигурно. Њима бих, али и свима осталима, саветовао пешачење - што чешће и дуже - каже специјалиста.

Прочитајте још: Да ли сте знали која је идеална ПАУЗА између оброка и тренинга?

Леђима увек прија пливање, јер јача мишиће и тако кичму чини стабилнијом, а редовним тренинзима могу да се ублаже дегенеративне промене, али како се сада не препоручује ни одлазак на базен, саговорник каже да је мудрије да активности у води одложимо за нека безбеднија времена.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.