· · Коментари: 0
памћење

Које ТРИ НАВИКЕ могу помоћи код ПОБОЉШАЊА ПАМЋЕЊА

Да бисте одржали добру менталну кондицију могу вам помоћи три једноставне навике

1646658782_poboljsanje.jpg
Фото: Депозит

Како године одмичу све нам се чешће дешава да заборављамо ствари, догађаје, обавезе. Да бисмо избегли такве фрустрирајуће ситуације требало би да се трудимо да усвојимо ове навике.

1. Учење нових ствари

Без обзира колико година имате, најбоља активност за одржавање менталне кондиције и форме јесте учење нових ствари.  Када усвајате и обрађујете нове информације у вашем мозгу се формирају нове везе између неурона, што ће имати позитиван утицај и када је памћење у питању. Константно и континуирано учење и обрађивање нових информације осим што помаже у изградњи истрајности, стрпљења и отварању ширих видика, помоћи ће вам и у лакшем и дуготрајнијем памћењу. Учење новог језика, заната, али и овладавање креативним вештинама попут цртања, вајања или грнчарског заната могу бити сјајан избор!

Прочитајте још: Сутра почиње ВАСКРШЊИ ПОСТ: Траје 48 дана, а ова правила су најважнија

2. Дневник

Писање и вођење дневника није резервисано само за децу и тинејџере, а ову активност све више препоручују и психолози и психотерапеути. Стављање својих мисли, емоција и запажања на папир, помоћи ће вам да  препознате и средите своје конфузне мисли, јасније сагледате своје циљеве и напредак. Такође ово је и сјајан вид тренинга за мозак. Забележите своје импресије и ток мисли у свеску или на лап-топу - избор је пођеднако добар. Али, водите рачуна да овој активности посветите време и пуну концентрацију будући да, ако испишете брзо реченицу-две, то онда неће имати смисла ни дати резултата.

3. Уношење здравих масти

Избалансирана и уравнотежена исхрана неопходна је за функционисање целог организма. Омега-3 масне киселине које су неопходне у изградњи мембрана можданих ћелија, једне су од најнеопходнијих материја за рад мозга. Њихов недостатак може довести до наглог погоршања когнитивних и меморијских способности. НАмирнице које садрже здраве масти јесу: риба, авокадо, орашасти плодови (лешник, бадем, ораси..), маслиново уље, семенке итд.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.