Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАРОДНИ ОБИЧАЈИ НА ВАСКРШЊЕ ЈУТРО: Ево шта ПРВО треба да урадите!

Васкршњи обичаји треба да се испоштују од првог до последњег, јер је то најрадоснији хришћански празник

1681583353_shutterstock_249629080-jaja-uskrs.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Еево какви обичаји су везани за Ускрс, и шта је добро да се уради тога дана.

За Ускрс треба да се устане рано, а не би требало да се оде рано на спавање, тј. пре поноћи. Ако се оде пре поноћи на спавање, тај ће целе следеће године до Ускрса бити поспан и сањив.

Када се устане треба се умити водом у којој су стављени: дрен, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје.

Децу по образима треба дотаћи црвеним јајетом, да би целе године била здрава и румена.

Прво шта треба да се ујутро поједе и тиме омрси јесте јаје!

После доручка одлази се у Цркву на литургију.

У неким селима у Срему јужном Банату и Бачкој у улицама где је пролазила литија палиле су се свеће у прозорима.

За Васкрс се месе посебне погаче и хлебови. У неким деловима Војводине пеку се лепиње са целим јајетом.

Шта би био Васкрс без дечје среће и радости, тако да неки практикују и обичај да сакривају јаја и слаткише у цвеће, дворишта ако га имају, па онда деца чим отворе очи одлазе да траже дарове које им је зец оставио прошле ноћи.

На други дан Васкрса-Побусани или Водени понедељак, иде се на гробље и носе се и остављају црвена јаја. Зове се водени јер на тај дан момци поливају девоје водом. На овај дан треба и у њиви оставити разбијено јаје да би њива била плодна целе године, а јаје се треба да ти и стоци како би целе године би здрава.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas