Oglas
· · Komentari: 0

NARODNI OBIČAJI NA VASKRŠNJE JUTRO: Evo šta PRVO treba da uradite!

Vaskršnji običaji treba da se ispoštuju od prvog do poslednjeg, jer je to najradosniji hrišćanski praznik

1681583353_shutterstock_249629080-jaja-uskrs.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Eevo kakvi običaji su vezani za Uskrs, i šta je dobro da se uradi toga dana.

Za Uskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. pre ponoći. Ako se ode pre ponoći na spavanje, taj će cele sledeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv.

Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje.

Decu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cele godine bila zdrava i rumena.

Prvo šta treba da se ujutro pojede i time omrsi jeste jaje!

Posle doručka odlazi se u Crkvu na liturgiju.

U nekim selima u Sremu južnom Banatu i Bačkoj u ulicama gde je prolazila litija palile su se sveće u prozorima.

Za Vaskrs se mese posebne pogače i hlebovi. U nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.

Šta bi bio Vaskrs bez dečje sreće i radosti, tako da neki praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cveće, dvorišta ako ga imaju, pa onda deca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Na drugi dan Vaskrsa-Pobusani ili Vodeni ponedeljak, ide se na groblje i nose se i ostavljaju crvena jaja. Zove se vodeni jer na taj dan momci polivaju devoje vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cele godine, a jaje se treba da ti i stoci kako bi cele godine bi zdrava.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas