· · Коментари: 0

Три вежбе за бољу концентрацију: Након оволико минута рада треба правити паузу

У данашње време, када нас непрекидно бомбардују мноштвом информација које долазе из спољног света, задржавање јасноће фокуса и концентрације постаје изазов који је све теже достигнути

1676458859_shutterstock_1708787632.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ера паметних телефона утицала је, и још у великој мери утиче на смањење могућности задржавања пажње код већине људи, а посебно младих. Научници у Канади испитали су више од 2000 особа, којима су мерили мождану активност, како би открили просечну могућност задржавања непрекинуте пажње. Резултати су били шокантни: од 2000. до 2013. године просечна могућност задржавања пажње пала је са 12 на 8 секунди, што је мање од могућности златне рибице која, верује се, пажњу може да задржи 9 секунди. Даља истраживања показују да се та могућност из године у годину све више смањује.

Како да се више фокусирамо?

1. Резервишите време за фокусирање и учините то делом свог свакодневног живота. Смењујте кратке интензивне периоде рада и паузе. Изаберите мирно место за рад, где можете неометано да се посветите задатку. Ако не можете да искључите спољну буку, ставите слушалице на уши. Почните да радите фокусирано 10 –20 минута, а након тога направите паузу. Продужите то време све док не дођете до 30–45 минута 100 одсто фокусираног рада. Фокусирање захтева вашу потпуну присутност и посвећеност ономе што чините. Периоди одмора пођеднако су важни као и периоди фокусирања. Ако много прекорачите предложено време, односно, ако продужите период рада на 1,5 до 3 сата, ваш фокус ће почети да слаби, а и после ћете имати проблема с његовим враћањем. Не траје без разлога школски час управо 45 минута. Наиме, вашем мозгу је потребна добра размера одмора и фокусираног рада, баш као и вашим мишићима. Последице претеривања су замор и продужење времена опоравка.

2. Ако желите да побољшате свој фокус, заувек одустаните од мултитаскинга. Вежбање мултитаскинга заправо је вежбање губитка фокуса, осим ако се ради о активностима у којима учествују различити делови мозга. Нпр. можете да слушате Моцарта и решавате математичке задатке, али не и да причате телефоном и одговарате на мејл. Ако сте склони визуелизацији, замислите како се налазите са својим задатком у великом балону – само ви и задатак. Остатак света покушајте да искључите. Затворите свој мејл, искључите мобилни телефон и осамите се ако је то икако могуће. Поспремите сто, ормане и организујте простор у ком боравите и радите да не бисте трошили додатно време на тражење ствари. Освестите тренутак када изгубите фокус и лагано вратите своју пажњу. Можете да ставите гумицу око руке и сваки пут када изгубите фокус, повуците је и вратите се на задатак.

3. Фокусирајте се на свакодневне рутинске активности попут закључавања врата, узимања мобилног, спремања торбе, остављања предмета. Настојте да сваку радњу свесно пропратите погледом. Фокус прати поглед, тако да фокусирањем погледа на оно што чините вежбате ову вештину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.