Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Две шоље кафе пре тренинга повећавају издржљивост

Кофеин утиче на мождане хемикалије задужене за умор и стимулише производњу енергије чиме се продужава издржљивост, али ипак не треба претеривати, саветују стручњаци

1631724446_kafa.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Осим што разбуђује и убрзава метаболизам, кафа је одличан напитак пре вежбања јер смањује напор и умор, потврдила је студија Британског удружења љубитеља кафе.

Прочитајте још: Шокантни подаци истраживања: Антибиотици могу да буду окидач за рак дебелог црева

Препоручује се попити две шоље кафе сат времена пре тренинга: то ће повећати издржљивост за 30 посто, вежба ће бити интензивнија, а сам тренинг дужи, пише Даилy Маил.

Кафа вам даје издржљивост

Шоља кафе у просеку садржи 100 милиграма кофеина, а оптимално је унети 3 до 4 милиграма кофеина по килограму. Тако човек тежине око 61 килограм може попити две шоље пре тренинга. То ће телу дати додатну енергију да дуже тренира и улаже веће напоре. Међутим, стручњаци упозоравају како кофеин може имати и негативних последица за организам као што су несаница, главобоље, тескоба и високи крвни притисак. Стога се не препоручује претеривати с овим врућим напитком.

"Превелик унос кофеина може повећати ниво хомоцистеина у крви који се повезује се можданим и срчаним ударом, деменцијом и проблемима с плодношћу", истакла је биохемичарка др. Гилл Харт.

Кофеин је непредвидљив, стога је на тренингу увек важно пити воду како бисте спречили дехидратацију и претерано загревање тела, додала је британска нутриционисткиња Јо Траверс.

Прочитајте још: Три намирнице са ПИЈАЦЕ који чисте организам након борбе са вирусом и повећаног уноса лекова

Ранија истраживања потврдила су да кофеин помаже код фудбала и тркачких дисциплина, а спортисти га користе јер повећава издржљивост и може побољшати моторичке вештине.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas