Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Dve šolje kafe pre treninga povećavaju izdržljivost

Kofein utiče na moždane hemikalije zadužene za umor i stimuliše proizvodnju energije čime se produžava izdržljivost, ali ipak ne treba preterivati, savetuju stručnjaci

1631724446_kafa.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Osim što razbuđuje i ubrzava metabolizam, kafa je odličan napitak pre vežbanja jer smanjuje napor i umor, potvrdila je studija Britanskog udruženja ljubitelja kafe.

Pročitajte još: Šokantni podaci istraživanja: Antibiotici mogu da budu okidač za rak debelog creva

Preporučuje se popiti dve šolje kafe sat vremena pre treninga: to će povećati izdržljivost za 30 posto, vežba će biti intenzivnija, a sam trening duži, piše Daily Mail.

Kafa vam daje izdržljivost

Šolja kafe u proseku sadrži 100 miligrama kofeina, a optimalno je uneti 3 do 4 miligrama kofeina po kilogramu. Tako čovek težine oko 61 kilogram može popiti dve šolje pre treninga. To će telu dati dodatnu energiju da duže trenira i ulaže veće napore. Međutim, stručnjaci upozoravaju kako kofein može imati i negativnih posledica za organizam kao što su nesanica, glavobolje, teskoba i visoki krvni pritisak. Stoga se ne preporučuje preterivati s ovim vrućim napitkom.

"Prevelik unos kofeina može povećati nivo homocisteina u krvi koji se povezuje se moždanim i srčanim udarom, demencijom i problemima s plodnošću", istakla je biohemičarka dr. Gill Hart.

Kofein je nepredvidljiv, stoga je na treningu uvek važno piti vodu kako biste sprečili dehidrataciju i preterano zagrevanje tela, dodala je britanska nutricionistkinja Jo Travers.

Pročitajte još: Tri namirnice sa PIJACE koji čiste organizam nakon borbe sa virusom i povećanog unosa lekova

Ranija istraživanja potvrdila su da kofein pomaže kod fudbala i trkačkih disciplina, a sportisti ga koriste jer povećava izdržljivost i može poboljšati motoričke veštine.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas