· · Коментари: 0
ФИТ

ПЛАНК вежба залудела свет: 5 минута дневно у једној пози и за 14 дана затегнуто тело!

Делује једноставно и лако за извођење, међутим, планк је далеко од тога.

1623145509_Depositphotos_163446886_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Планк, вежба издржаја која је “залудела” цео свет, иако је статична ангажује мишиће читавог тела, у шта ћете се уверити чим први пут покушате да у њој проведете више од 20 секунди.

Прочитајте још: СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЛЕТО! Ефикасне вежбе са ТЕГИЋИМА које затежу леђа, стомак и руке

Преведени назив ове вежбе је даска, што најбоље описује положај у ком би требало тело да се налази, формирајући равну линију од пете до главе.

Шта је планк?

Најлакше ћете постићи основни положај тако што ћете лећи на под, па се подићи на подлактице (тако да вам лактови буду савијени под углом од 90 степени) и ножне прсте. Лактови би требало да буду тачно испод рамена, а поглед све време упрт у под, да не бисте подизали главу. Стопала могу бити раширена у ширини рамена, али и спојена, чиме се постиже већи притисак на трбушне мишиће.

Како се вежба планк?

У овом положају затегните све делове тела - листове, бутине, леђа (поготово обратите пажњу на доњи део), задњицу и стомак, и останите у том положају 10 секунди за почетак, па повећавајте за по 10 секунди, из недеље у недељу, док не дођете до два минута.

Прочитајте још: Потребан је само 21 минут: Ове суботе радимо ХИИТ ТРЕНИНГ са тренером Маријом (ВИДЕО)

Фото: Депозит

Планк са стране
Постоји неколико варијанти планка. Једна од њих је да се окренете постранце,ослоњени на лакат и стопала, формирајући пoново равну линију. Затим истовремено подигните горњу руку и ногу, останите тако до 30 секунди (повећавајте постепено), па поновите са другом страном..

Прочитајте још: ВЕЖБЕ ЗА НОГЕ које можете да радите и седећи на КАНЦЕЛАРИЈСКОЈ СТОЛИЦИ (ВИДЕО)

Дисање током планка

Радите свакодневно планк и пазите да приликом вежбе не задржавате дах, већ нормално дишите. Након вежбе направите паузу од два минута, па поновите, и тако до пет пута. Из овог положаја можете и наизменично исправљати руке испред себе, са палцем подигнутим нагоре, и на тај начин, уз рамена, јачати и косе трбушне мишиће. Такође, можете се благо њихати напред-назад, додатно напрежући све мишиће у телу.

Варијанте планка

Још једна верзија је да из почетног положаја савијате ногу тако да коленом додирујете лакат супротне руке и тако, наизменично, урадите по 10 пута са обе ноге. Из почетног положаја такође се можете и заносити куковима на леву па десну страну, овлаш додирујући под, наизменично, 10 пута за почетак, па број понављања временом повећавајте до 30.

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

Оно што је посебно добро код планка је то што ћете прве резулате видети веома брзо, већ након две недеље свакодневног извођења, а кроз три месеца ваше тело ће толико ојачати и преобликовати се, да ћете се и сами изненадити. Уз то, неће вам одузети много времена - за ову вежбу вам није потребно више од пет минута дневно, и то када пређете на напреднији ниво, са дужим издржајима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.