· · Коментари: 0
решење

Седам начина да зауставимо НАПАД ПАНИКЕ и помогнемо себи

Напади панике су изненадни и интензивни налети страха или анксиозности. Снажни су и имају физичке и емоционалне симптоме.

1631705775_Depositphotos_233308598_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Многи људи са нападима панике могу имати потешкоц́е са дисањем, обилно се зноје, дрхте и осец́ају како им срце лупа. Неки људи ц́е такође доживети бол у грудима и осец́ај одвојености од стварности или себе током напада панике, па могу да помисле да имају срчани удар.

Како да зауставимо напад панике?

Постоје начини помоћу којих можете да се смирите страх и доведете сами себе у стање мира.

Дубоко дисање

Дубоко дисање може да смањи симптоме панике.  Усредсредите се на дубоко удисање и издах кроз уста, осец́ајуц́и како вам ваздух полако испуњава груди и стомак. Удишите ваздух четири секунде, задржите секунду, а затим идишите такође четири секунде, пише Хеалтхлине.

Прочитајте још: Почните дан једном стабљиком целера и уживаћете гледајући се у огледало

Схватите да имате напад панике

Схватајући да уместо срчаног удара имате напад панике, имаћете на уму да је то привремено, да ц́е да прође и да сте добро.

Затворите очи

Неки напади панике долазе од окидача који вас обузму. Ако сте у ужурбаном окружењу са пуно стимулуса, ово може да подстакне напад панике. Да бисте смањили спољашње утицаје, затворите очи током напада панике. Ово ће да вас фокусира само на дисање и смиривање.

Вежбајте свесност

Свесност може да вам помогне да схватите шта вас окружује. Усредсредите се на основне физичке осећаје које познајете, попут ногу на земљу или осец́ања текстуре фармерки на рукама. Ово ће да вам помогне да се усредсредите.

Прочитајте још: ПЕТ РАЗЛОГА због којих свако јутро треба да поједете 4 НАТОПЉЕНА бадема

Пронађите објекат фокуса

Неким људима је од помоц́и да пронађу један предмет на који ц́е да усредсреде сву своју пажњу током напада панике. Одаберите један објекат на јасном месту и свесно забележите све што је могуц́е о њему.

Користите технике опуштања мишиц́а

Слично дубоком дисању, технике опуштања мишиц́а могу да вам помогну у заустављању напада панике. Свесно опуштајте један по један мишиц́, почевши од нечег једноставног, попут прстију у руци.

Замислите своје срец́но место

Које место за опуштање можете да смислите? Замислите себе тамо и покушајте да се фокусирате на детаље што је више могуц́е. Ово место би требало да буде тихо, мирно и опуштајуц́е.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.