· · Коментари: 0
исхрана

Зашто би требало да једемо БАТАТ? Наранџасто поврће богато витаминима

Да ли једете батат или слатки кромпир?

1637928820_shutterstock_125923700.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Слатки кромпир је слатко, скробно коренасто поврц́е које се узгаја широм света. Најчешће је наранџасте боје, али може бити и бео и љубичаст. Батат је богат витаминима, минералима, антиоксидансима и влакнима.

Зашто је добар батат?

Насупрот тешком и скробном кромпиру, слатки кромпир није тежак за исхрану, не изазива проблеме у стомаку, не ствара осећај надутости и није узрок гојазности. Све више се препоручује као део дијета и посебних режима исхране.

Батат и здравље очију

Слатки кромпир је богат бета-каротеном, то је оно што му даје наранџасту боју. Када једемо бета-каротен, наше тело га претвара у витамин А, који се затим користи за формирање рецептора за детекцију светлости у оку. Ово је важно за ноц́ни вид и одржавање здравља ока.

Прочитајте још: Јесен је право време за СМОКВЕ: За јаче кости и здрав крвни притисак

Батат и пробава

Слатки кромпир је богат влакнима, за које се показало да промовишу здрав систем за варење. Високи нивои биљних стерола (фитостерола) у слатком кромпиру могу да имају заштитни ефекат на пробавни систем.

Дијабетес типа 2

Занимљива откриц́а сугеришу да умерена конзумација слатког кромпира и листова слатког кромпира може да побољша регулацију шец́ера у крви код дијабетеса типа 2. Међутим, потребно је више доказа из како би се потврдили ови налази.

Прочитајте још: Шта кажу стручњаци: Да ли природни биљни производи могу помоћи код кашља?

Батат и имунитет

Пошто је богат бета-каротеном, слатки кромпир такође може да помогне у подршци имунолошкој функцији. То је зато што је витамин А важан за одржавање интегритета слузокоже у респираторном систему и цревима.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.