Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САН

Ако се стално осећате УМОРНО, обратите пажњу на ОВЕ ствари

Умор може и те како да утиче на здравље.

1633883386_woman-g662eb7173_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ако се ћесто осећате уморно и поспано иако сте се тек пробудили, или ако пак имате проблема са устајањем и немате довољно енергије у току дана, морате открити које су то ствари или навике које вам црпе енергију.

Ово могу бити једни од главних разлога.

Прочитајте још: Касни одлазак у кревет утиче на ЗДРАВЉЕ: Ево шта се дешава у телу ако сте БУДНИ после ПОНОЋИ

Дехидратација

Према студијама спроведеним у Лабораторији за људске перформансе Универзитета у Конектикату, чак и блага дехидратација може довести до значајног пада нивоа енергије, расположења и когнитивних способности.

У студијама које су се бавиле овом темом, доказано је да дехидратација негативно утиче на енергију код испитаника који су 40 минута ходали на траци, као и на оне који су смирено седели без конзумирања воде.

Испитивање показује да дехидратација доводи до умора код оба пола, а да осим пада енергије, може узроковати и неповољно расположење и недостатак мотивације.

Нередовна исхрана

Уколико прескачете оброке, нарочито доручак, залихе енергије вашег тела се исцрпљују и осећате се малаксало. Због тога је важно да током дана равномерно распоредите оброке, а права препорука је да конзумирате 3 главна обока и две ужине.

Једите мале оброке богате хранљивим састојцима попут свежег воћа и поврћа, орашастих плодова, семена, житарице и махунарке. Ове намирнице обезбедиће вашем телу довољну дозу добре енергије и смањити осећај умора.

Гледање у телефоне пред спавање

Многи од нас имају навику да пред спавање проверавају мејл, читају вести на телефону или листају странице друштвених мрежа. Ипак, испитивања показују да изложеност плаво-белој светлости екрана рачунара или телефона пред спавање негативно утиче на хормон мелатонин који помаже у контроли циклуса спавања и буђења.

Неравнотежа мелатонина може узроковати несаницу и осећај исцрпљености.

Брза и масна храна

Студије су показале да исхрана богата мастима може узроковати поспаност и мањак концентрације. Масти никако не треба избацити из своје исхране, али уместо брзе хране и нездравих масноћа, узимајте здраве масти из масније рибе попут лососа, маслиновог уља које је богато масним киселинама и орашастих плодова.

Такође, конзумирање угљених хидрата је изузетно важно за енергију, па у своју исхрану укључите интегрални пиринач, батат, воће и друге намирнице које садрже здраве угљене хидрате.

Алкохол пред спавање

Многи људи мисле да ће им чаша доброг вина или пак пива помоћи да лакше утону у сан, а ефекат је потпуно другачији.

Када у нашем организму има алкохола, будићемо се током ноћи, а ујутру ћемо се осећати уморније. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas