Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Боли вас СТОМАК? Ако сте се НЕРВИРАЛИ то може бити РАЗЛОГ, овако ЕМОЦИЈЕ утичу на РАД ЦРЕВА

Било би најлакше да за све стомачне проблеме окривимо слаб пробавни систем. То би било лакше решити, међутим, када причамо о осетљивом стомаку – дијареи, гасовима, надутости, није све баш тако једноставно.

1598014292_Depositphotos_206947052_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Свакако, оно што конзумирамо може да делује на рад црева, али да ли сте икада помислили да проблеми са стомаком немају никакве везе са самим стомаком? Многе од ових честих физичких тегоба заправо су повезане са мозгом.

Прочитајте још: Жеља за СЛАТКИШИМА је јача од вас? Будите снажнији и ПОБЕДИТЕ ЈЕ уз ове савете

Размислите само колико пута сте имали стресан и емотиван дан који вас исцрпи, а чију цену је платио управо ваш стомак.

Црева су директно повезана са мозгом.
Фото: Пиxабаy

Да ли сте приметили како немате апетита када имате напоран дан? Или како вам трепери стомак док се спремате за важан састанак? Било да сте нервозни, љути, усхићени или тужни, било која јача емоција може да изазве реакцију у цревима.

Све ово показује да људске емоције у великој мери одређују стање унутрашњих органа.

То ни мало није чудно. Црева су директно повезана са мозгом. Због тога кад смо узнемирени прва физичка реакција на то јесте промена у раду црева.

Прочитајте још: Разлози због којих ЦРНА ЧОКОЛАДА треба да постане наша ОМИЉЕНА ПОСЛАСТИЦА

Црева и мозак често долазе у контакт преко неуронских, имуних и ендокриних веза.

Било која јача емоција може да изазове рекакцију у цревима!

– Постоје хемикалије које су веза између одређених центара у мозгу и пробавног система. Оне утичу на покретљивост црева, апсорпцију хранљивих материја и микробиоме. Рад црева је повезан и са радом појединих хормона који утичу на промене расположења, глад и ситост – каже доктор Лиса Гањху.

Прочитајте још: ГРИЦКАЊЕ НОКТИЈУ није ЗДРАВО: Ови савети ће вам помоћи да ЗАБОРАВИТЕ НА ОВУ НАВИКУ

Дакле, та празнина, “рупа”, коју осећате у стомаку када нешто пође по злу је реална ствар. Не значи да драмите.

– Ви тада у ствари осећате промену која се дешава у вашем стомаку. На тај начин се тело припрема и реагује на дату ситуацију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas