· · Коментари: 0
ДИЈАБЕТЕС

Број ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ од дијабетеса се ДУПЛИРАО, а открије се када је КАСНО: Ево како се ПРЕПОЗНАЈЕ

Дијабетес мелитус типа 1 (ДМ1) код деце и младих је из године у годину у порасту.

1604314351_Depositphotos_340445406_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Реч је о обољењу са генетском предиспозицијом чијој појави доприносе и фактори спољашње средине, па стручњаци упозоравају да је најважније препознати болест на време. Шта најчешће указује на појаву дијабетеса, зашто је толико распрострањен међу најмлађом популацијом и како пацијентима олакшати свакодневни живот?

Прочитајте још: ПЕТКОВИЋ открива страшну причу: СИН купи дрогу, ноћ проведе у КЛАДИОНИЦИ, а МАЈКА га чека да му ПЛАТИ ТАКСИ

Дуплирао се број
Године 2001. у свету је са ДМ1 било 154.000 млађих од 20 година, док је 2017. број оболелих до 15 година износио 490.000. На две деценије број деце и младих се удвостручује.

-  У нашој земљи годишње оболи око 170 деце узраста до 18 година. Истраживање педијатара ендокринолога из целе Србије је показало да је у периоду од 2007. до 2017. године број деце оболеле од дијабетеса био у великом порасту - каже др Татјана Миленковић, ендокринолог и педијатар из Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић".

Број деце оболеле од дијабетеса је у великом порасту!
Др Миленковић Фото: Приватна архива

Најважније је да се болест открије пре него што дође до развоја кетоацидозе, акутне компликације дијабетеса која може животно да угрози дете.

Пије много течности и мокри, губи на килажи.

Клиничка слика дијабетеса је лако препознатљива. Особа са дијабетесом пије много течности, много мокри и губи на телесној маси. Дијабетес може да се испољи у сваком животном добу, а наш најмлађи пацијент имао је само седам месеци када је постављена дијагноза.

Нико не сумња у дијабетес!
- Пре неколико дана примили смо девојчицу од 16 година у стању кетоацидозе. Мајка каже да су је водили код лекара али да нико није посумњао на дијабетес. То је за 21. век потпуно поражавајуће - каже докторка Миленковић

Прочитајте још: ЕМПАТИЈА КАО ШКОЛСКИ ПРЕДМЕТ? Да ли би требало и у СРБИЈИ да се уведе? ДАНЦИ знају одговор!

- Не зна се тачно шта све доводи до појаве дијабетеса типа 1, али су то сасвим сигурно генетски чиниоци удружени са факторима спољашње средине. На пример, ако дете из средине где је ниска учесталост болести пређе у ону са високом учесталошћу (пресели се из Јапана у Канаду), или из села у град, вероватноћа да ће оболети расте.

Чак 85% оболелих нема никог другог оболелог у породици.
Отац преноси болест
Код деце, чији родитељи имају дијабетес постоји већи ризик да оболе, а ризик је три пута већи ако отац има дијабетес него мајком. Код близанаца је ризик 36 одсто, односно постоји велика вероватноћа да ће и други близанац добити.

Највећи број пацијената, њих 85 одсто нема никог у породици ко болује од дијабетеса тип 1. С обзиром на то да су сродници особе са дијабетесом у ризику од ове болести, у свету се раде студије чији је циљ превенција дијабетеса.

Прочитајте још: Доктор Младеновић УПОЗОРАВА: Родитељи касно доводе ДЕЦУ ЗАВИСНИКЕ од игрица!

- Примена различитих лекова је још на нивоу истраживања, а ако ови лекови буду успели да одложе појаву дијабетеса за годину или две, биће то огроман помак. Ми, за сада, нисмо укључени ни у једну од тих студија. Зато, ако у овом тренутку не можемо да избегнемо појаву дијабетеса, треба да се фокусирамо на то да га откријемо на време како бисмо помогли и детету и породици - закључује др Миленковић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.