· · Коментари: 0
САВЕТ

Да ли имате породичне предиспозиције за ово обољење: 10 ЗЛАТНИХ правила која чувају бубреге

Према кинеској традиционалној медицини бубрег је један од најважнијих органа, а Кинези га чак називају и другим срцем.

1606838489_VodaDepo.png
Фото: Депозитфото

Здрављебубрега не нарушава се преко ноћи. До њиховог оштећења доводи негативан процес који траје неколико година, као резултат лоших животних навика и неправилног опхођења према другим обољењима, нарочито дијабетесу.

Прочитајте још: Како се ради ВЕЖБА ДИСАЊА? Радите је два пута дневно и заборавићете на стрес

Такво схватање има утемељење, јер када бубрези изгубе функцију или је она нарушена, сви органи у телу полако губе равнотежу.

Да би сачували здравље ових виталних органа избегавајте следеће навике:

Слаткиши
Конзумирање превише шећера може да утиче на пораст нивоа мокраћне киселине, што често резултира развојем неких обољења. Зато бирајте посластице са више влакана, а мање шећера, као што је воће.

Физичка неактивност

Вежбање је одлично за тело и циркулацију и може да помогне у регулацији шећера у крви и одржавању оптималне телесне тежине. Студије су показале да губитак тежине позитивно утиче на функцију бубрега.

Губитак тежине позитивно утиче на бубреге.

Уздржавање од одласка у тоалет

Нередовно мокрење може да буде веома лоше за бубреге, јер се задржавју токсини које би требало избацити из организма. Временом, то може да доведе до попуштања контроле мокрења (инконтиненције), као и бубрежног каменца и других оштећења бубрега.

Пушење

Пушење повећава ризик од кардиоваскуларних болести, јер повећава број откуцаја срца, сужава крвне судове, штети крвотоку и доводи и до артеросклерозе крвних судова у бубрезима.

Прочитајте још: Да ли сте знали која је идеална ПАУЗА између оброка и тренинга?

Превише соли
Висок ниво натријума у исхрани, било у облику соли или чешће преко скривених извора, веома је проблематичан, поготово ако постоји склоност ка хипертензији. Грицкалице, брзе и конзервирана храна и упаковане намирнице, садрже велике количине натријума.

Висок крвни притисак

Важно је да се с времена на време контролише крвни притисак, јер хипертензија је водећи узрок оштећења бубрега.

Лако доступни лекови против болова су штетни.

Лекови "на своју руку"

Не узимајте таблете и друге медикаменте "на своју руку". Одређени лекови могу да узрокују оштећења бубрега ако се узимају на погрешан начин или се не прати њихово дејство. Лако доступни лекови против болова као што је ацетилсалицилна киселина и ибупрофен су лоши за бубреге ако се узимају редовно или на дневној бази. Одређени антибиотици такође могу бити штетни.

Алкохол
Бубрези помажу телу да филтрира штетне ствари из организма, алкохол, бубрези су под огромним притиском. На тај начин може да дође до њиховог оштећења.

Недовољно воде

Правилан рад бубрега зависи од адекватног протока течности. Дехидратација је један од разлога за оштећења бубрега и стварање бубрежног каменца.

Прочитајте још: Како да вежбањем победите БОЛ У ЗГЛОБОВИМА: Имамо неколико савета

Неправилна исхрана

Традиционално "лоше" намирнице као што су бели пиринач, бели хлеб и тестенина су добри за бубреге тако да немојте да их елиминишете у потпуности. Једите много свежег поврћа и воћа. Протеине конзумирајте у умереним количинама. Биљни и одређени животињски извори протеина попут пилетине и рибе су лакши за бубреге.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.