Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли имате висок ниво КОРТИЗОЛА? Овај хормон стреса је окидач за многе болести, ево како да га смањите

Најновија истраживања показују да висок ниво кортизола, хормона стреса, може да буде „окидач” за низ здравствених невоља, укључујући гојазност и срчане болести.

1650045380_woman-gf70bc065f_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Пренатрпани распоред, породичне свађе, гомила неплаћених рачуна, лоши односи. Нема сумње да свакодневни проблеми изазивају стрес, због чега надбубрежне жлезде луче још више кортизола, моћног хормона стреса који узрокује анксиозност, хронични замор, гојазност, депресију, ослабљено памћење и срчане болести.

Прочитајте још: Колико сати треба да вежбамо на недељном нивоу? Ово су мишљења стручњака

Оно што су научници тек открили јесте податак да стрес није једина ствар од које кортизол достиже небеске висине. Мада поред кортизола, постоји један битан окидач за пораст кортизола а то је - запаљење. 

Организам у запаљењу види знак опасности и реагује снажним млазом кортизола. Оно што можете да урадите да смањите кортизол у крви су следеће ствари: 

Избаците намирнице које изазивају запаљењске процесе

Пример? Газирано, све поховане и пржене намирнице, кекс, колачи и остали производи који садрже скроб. Уместо тога уносите посне протеине, воће, поврће и махунарке, плус целе житарице. Почните већ данас – истраживачи тврде да ће кортизол пасти за 14 процената тако рећи одмах.

Позовите минерале у помоћ

Ако вам је живот саздан од стресова, покушајте са калцијумом, магнезијумом и цинком. Ови минерали природно смирују надбубрежне жлезде, смањују запаљење ткива и крвни притисак, ублажавају напетост мишића и спречавају несаницу – све заједно довољно да ниво кортизола опадне. 

Прочитајте још: Да ли је смеђи шећер заиста здравији? Ево на које ствари морате да обратите пажњу

Немојте да пијете бруфен

Ако спадате у групу људи која када осети бол, узима бруфен - престаните то да радите. Уместо њега за бол узмите ацетаминофен, који нема то дејство. 

Признајте свима шта вас мучи

Ако признате околини шта вас мучи, биће вам лакше! Студије показују да људи који саопштавају своје бриге поверљивом пријатељу могу лучити и до 400 процената мање кортизола од оних који све држе у себи.

Када скачу нивои кортизола? 

Организам избацује црвену заставицу кад хормони стреса изазову здравствени хаос: доле су набројане његове најчешће компоненте. Проучите их и видите које се односе на вас. Ако их има три или више, то може бити знак да вас је стрес узео под своје:

  • Гризете нокте, цупкате ногом
  • Ратујете са грозницом или гљивичним инфекцијама.
  • Нерасположење, раздражљивост или потиштеност моје су ваше редовно стање.
  • Храните се нездраво .
  • Надути сте и имате проблем са варењем 
  • Пременструални синдром (ПМС) је врло болан 
  • Редовно осећате грч, бол или слабост у мишићима.
  • Често дишете брзо и плитко.
  • Уморни сте константно 
  • Имате кожне осипе, грозницу или акне.
  • Глава вас боли бар једном недељно.
  • Постајете заборавни или се тешко концентришете

Ако и поред промена неких од ових навика и даље имате проблем, потребно је да посетите лекара. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas