· · Коментари: 0

Имате главобољу? Покушајте да је ублажите на пет природних начина

Не морате истог тренутка посезати за таблетама

1678804504_shutterstock_1920373304.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Сваког шестог човека на свету бар једном заболи глава током дана, показало је једно истраживање прошле године. Ако сте и ви у овој маси људи, сигурно ће вам бити корисно да сазнате више о природним начинима да се ослободите непријатног бола.

Највећи број људи ће се одлучити за брзо решење, у виду парацетамола, ибупрофена или неког другог аналгетика, али неке врсте главобоље могу да се реше и другачије.

1. Измасирајте врат

Опуштање мишића врата и леђа нарочито помаже ако патите од тензионе главобоље. Такође, врховима прстију испритискајте корен лобање, а може бити довољно и по само пар минута овакве масаже.

2. Ојачајте вратне мишиће

Проведите барем минут-два дневно у циљаним вежбама. Можете да их радите и седећи, на пример, тако што ћете прислонити длан на образ и ухо, па га притискати главом тако да осетите отпор. Гурајте десетак секунди па промените страну.

3. Пијте више воде

Дехидратација врло често може да изазове главобољу. Трудите се да сваког дана попијете барем 8 великих чаша воде. Ако сте пропустили да то чините неколико сати и ако онда осетите главобољу, покушајте да прво попијете чашу-две воде пре него што се одлучите за аналгетик. Пијте полако, гутљај по гутљај, на минут-два, како би се ткива полако хидрирала поново.

4. Наспавајте се

Бројне студије истичу здравствену важност довољног спавања. Препоруке се разликују, па се за узраст од 18 до 80 година саветује од 6 до 11 сати сна. Ужи просек би био између 7 и 9 сати, а најважније је да се ви осећате потпуно одморни.

5. Проверите стање зуба

Често се догађа да јутарња главобоља има корен у стезању вилица које се догађа током сна. Проверите код свог стоматолога у каквом су вам стању вилице и затражите, евентуално, штитник за зубе који ће вам помоћи да се решите овог проблема.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.