Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Израчунајте најбоље време за одлазак на спавање: Уз помоћ онлајн калкулатора више се нећете будити уморни

Одговорите на ових пет питања да бисте нашли проблем услед ког не можете лако да заспите

1650016365_bruce-mars-s8PTWCu5maQ-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Ако се тешко будите ујутру или сте ненаспавани, на правом сте месту!

Онлајн калкулатор полази од информација о вама, вашем животу и навикама, како би дошао до правог резултата, тако да је потребно да издвојите време да одговорите на пар питања.

Прво питање - Колико година имате?

Године су један од најбитнијих фактора - раније студије су показале да старење може узроковати да теже заспите – што заузврат значи да ћете можда имати проблема да устанете на време.

Такође, није исто да ли сте студент, запослени, да ли имате децу или неке друге обавезе.

Прочитајте још: ХОЋЕТЕ ЛИ ЈЕ САД ЈЕСТИ? Шта уносите ЈЕДНОМ конзервом сардине

Друго питање - у које време желите да се будите сваки дан

Ово питање уско је повезано са оброцима које конзумирате пре спавања. Наиме, уколико конзумирате тешку храну или једете у обилним количинама, ујутру ћете се много теже пробудити у жељено време.

Тело да би прерадило храну коју унесете пред спавање мора да преради, па услед тога неће моћи тако лако да упадне у сан.

Треће питање - да ли сте конзумирали кофеин, алкохол, таблете за спавање?

Стручњаци сматрају  да би требало да избегавате чај, кафу или енергетска пића у касним поподневним и вечерњим часовима јер ће вас кофеин  држати будним дуже време. Водите рачуна да минимум пар сати пред спавање не конзумирате ништа што може држати ваш организам будним и стимулисаним. Тако ћете поприлично отежати примиривање организма и ступање у сан.

Четврто питање - да ли проводите време испред екрана два сата пре одласка у кревет?

Технологија којом смо окружени, попут телефона, рачунара или таблеза, емитује тзв. плаво зрачење. Нека истраживања су дошла до резултата да оно може проузроковати појачано лучење хормона глади, али и да држи организам будним и у стању "приправности".

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: "Вакуум" или "вакум", "велемајстор" или "веле-мајстор"? Проверите своје знање

Јака светлост и плаво зрачење делују на ваш организам тако што га стимулишу да остане будан и приправан. Морате одвојити бар два сата пре одласка у кревет кад ћете избегавати појачано светло и технолошке уређаје, а то укључује и избегавање гледања ТВ-а.

Пето питање - у ком положају спавате бочно, на леђима или на стомаку?

Стручњаци објашњавају да, иако највише људи воли да спава на боку, најбоља поза јесте да спавате на леђима и потпуно испруженим ногама. Сматра се да овај положај опушта мишиће и побољшава став и држање.

Врат мора да вам буде у истој равни са кичмом, а уколико спавате на боку препоручује се да ставите јастук између ногу да бисте ублажили притисак.

Шта треба да знате?

Трудите се да искрено одговорите на питања да бисте видели због чега тачно не можете да заспите.

Даље, стручњаци тврде да би вашем организму требало око 15 минута да утоне у сан. Али, уколико приметите да време пролази, а ви дуго не можете да заспите, постоји један трик.

Прочитајте још: Слагалице повољно утичу на ваше ЗДРАВЉЕ! Ово су разлози зашто треба ШТО ЧЕШЋЕ да их слажете!

Препоручује се да тад устанете и одете у другу просторију, али да не користите јако светло или рачунар, мобилни или било ста слично. Уз то, немојте гледати на сат. Тада читајте књигу или нешто друго што вас опушта и посветите се томе 15-ак минута. Време сами процените, без гледања на сат. Потом се вратите у кревет.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas