Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када је НАЈБОЉЕ ВРЕМЕ за узимање витамина? Важно је да обратимо пажњу на две ствари

Ако сте се питали које доба дана је идеално за узимање витамина, одговор је једноставан

1687340888_profimedia-0528525564.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Већину витамина можете узимати у било које доба дана, али ваше тело може боље да апсорбује неке хранљиве материје ако их узимате са оброком који садржи масти. Да би правилно функционисало, вашем телу је потребно 13 витамина - од којих је 9 растворљиво у води, а 4 у мастима.

Обично се вец́ина витамина може узимати у било које доба дана. Уз то, неки витамини се боље апсорбују под посебним условима, због чега је добро знати како и када узимати суплементе да би се побољшала њихова апсорпција, пише Хеалтхлине.

Витамини растворљиви у води

Као што назив говори, витамини растворљиви у води се растварају у води. Не морате да их узимате са храном да би се апсорбовали. Витамини који се растварају у води укључују: витамин Ц плус осам витамина Б — Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), Б3 (ниацин), Б5 (пантотенска киселина), Б6 (пиридоксин), Б7 (биотин), Б9 (фолат) и Б12 (кобаламин). Требало би редовно да конзумирате витамине растворљиве у води јер, за разлику од витамина растворљивих у масти, они се не складиште лако у ткивима вашег тела.

Витамин Ц

Витамин Ц функционише као снажан антиоксиданс и потребан је за здравље имунитета, као и за синтезу колагена и неуротрансмитера. Постоји неколико облика суплемената витамина Ц, укључујуц́и аскорбинску киселину, аскорбинску киселину са биофлавоноидима, липозомални витамин Ц и калцијум аскорбат.

Б витамини

Витамини Б се продају појединачно или као суплементи Б комплекса који садрже свих осам витамина Б. Пошто су растворљиви у води, можете их узимати са или без хране и у било које доба дана. Међутим, често се препоручује узимање витамина Б ујутру због њихове важне улоге у метаболизму хранљивих материја и производњи енергије.

Витамини растворљиви у мастима

За разлику од витамина растворљивих у води, витамини растворљиви у мастима зависе од масти за правилну апсорпцију. Стога се генерално препоручује да узимате једињења растворљива у мастима уз оброк који садржи масти.

Витамин А

Вец́ина суплемената витамина А садржи витамин А добијен из рибљег уља или у облику каротеноида витамина А, који су биљна једињења која ваше тело претвара у активни облик витамина А. Да бисте унапредили оптималну апсорпцију, требало би да узимате суплементе витамина А уз оброк који садржи масти. Имајте на уму да ако једете уравнотежену исхрану, узимање суплемената витамина А обично није неопходно.

Витамин Д

Витамин Д је потребан за имунолошку функцију, здравље костију, раст ц́елија и још много тога. Ипак, више од милијарду људи широм света има недостатак овог важног хранљивог материја, пише Хеалтхлине. Витамин Д се може узимати у било које доба дана, а вец́ину ових додатака треба узимати уз оброке или храну који садржи масти како би се осигурала оптимална апсорпција.

Витамин Е

Витамин Е функционише као главни антиоксидант у телу и неопходан је за здрав проток крви и имунолошку функцију. Обично се препоручује да се суплементи витамина Е узимају уз оброк.

Витамин К

Витамин К је потребан за згрушавање крви, здравље костију и срца и још много тога. Суплементе витамина К можете узимати у било које доба дана уз оброк или ужину која садржи масти. Пошто вец́ина људи добија довољно витамина К кроз своју исхрану, не препоручује се узимање високих доза суплемената осим ако лекар то не препоручи, пише Хеалтхлине.

БОНСУ ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas