· · Коментари: 0

Када се појављују први СИМПТОМИ менопаузе код већине жена? Све што треба да знате о овој фази живота

Информације које ће вам бити користе и које свака жена треба да зна

1664271720_profimedia.jpg
Фото: Профимедиа

Гледано са медицинске стране, менопауза подразумева да нисте имали менструацију најмање 12 месеци заредом. Прелазак са редовних или нередовних менструација на то да их уопште углавном је процес који траје, код некога дуже, а код некога краће.

Дакле, који фактори утичу на то када ц́ете започети ту транзицију? Можете ли учинити нешто да одложите почетак менопаузе?

Док генетика игра велику улогу у одређивању почетка ове важне животне фазе, научници сматрају да и ваша исхрана, навике, вежбања, социо-економски статус и други фактори начина живота такође могу утицати на то.

Иако је лекар најбољи извор информација у вези са вашим репродуктивним здрављем и свим забринутостима које имате у вези са менопаузом, овај чланак вам може бити од помоћи.

Када почиње менопауза код вец́ине жена?

Постоји огроман распон „нормалног“ када је у питању природна менопауза.

Стручњаци кажу да би то могло да почне у 40-им годинама, али да је просечна старост око 50 година. Међутим, ваша породична историја и етничка припадност могу утицати на време уласка у менопаузу. На пример, америчке студије показују да жене Латиноамериканке и Афроамериканке често улазе у менопаузу отприлике две године раније од жене беле пути и оних које потичу из Азије.

Да ли можете нешто да урадите да то одложите?

Ако се приближавате годинама када очекујете да ц́е вам менопауза почети, истраживачи сматрају да не можете много да урадите да бисте то променили, али ипак неколико фактора може допринети каснијем почетку природне менопаузе.

Иако је потребно више истраживања о навикама и особинама које продужавају репродуктивни живот, ово је до сад познато. 

Дојење

Ако сте дојили своје бебе седам до дванаест месеци током њиховог детињства, смањили сте своје шансе за почетак менопаузе пре 45. године. Недавна студија анализирала је историју трудноц́е и дојења преко 100.000 жена између 25 и 42 године. Истраживачи су открили да је једна трудноц́а смањила ризик од ране менопаузе за 8 процената, две трудноц́е за 16 процената, а трец́а трудноц́а за 22 процента. Дојење је за 25 месеци смањило ризик за 27 процената у поређењу са женама које су дојиле мање од месец дана.

Студија је открила да једење масне рибе и свежих махунарки одлаже менопаузу за неколико година. Друга студија је открила да конзумирање витамина Д у млечним производима смањује ризик од ране менопаузе до 17 процената у односу на жене које су конзумирале мање.

Укупне нутритивне потребе вашег тела могу бити различите, тако да је добра идеја да о свим великим променама у исхрани разговарате са својим лекаром.

Прочитајте још: Сакријте израстак до СЛЕДЕЋЕГ ФАРБАЊА: Два корисна трика у зависности да ли имате светлију или тамнију косу

Шта одложена менопауза значи за ваше опште здравље?

Са позитивне стране, каснија менопауза је повезана са мањим ризиком од остеопорозе и прелома. Када људи дођу у менопаузу у каснијој доби, такође имају мањи ризик од умирања као резултат кардиоваскуларних болести и атеросклерозе, али мису баш све вести тако добре.

Одложена менопауза представља вец́и ризик од рака дојке, ендометријума материце и јајника.

Шта убрзава почетак менопаузе?

Поред ваше породичне историје и етничке припадности, неколико фактора може повец́ати вероватноц́у да ц́ете достиц́и менопаузу 1-3 године раније од очекиваног: пушење, уздржавање од алкохола, вегетаријанска дијета...

Шта да очекујем када дође менопауза?

Док улазите у менопаузу и пролазите кроз овај процес, вероватно ц́ете доживети неколико физичких и емоционалних симптома: ређе или чешће промене расположења, валунге и ноц́но знојење, сувоц́у вагине, несаницу, тешкоц́е у концентрацији, анксиозност или депресију, гојење, нижи полни нагон, смањену мишиц́ну и коштану масу, опадање косе...

Ако симптоми менопаузе ометају ваш свакодневни живот, разговарајте са својим лекаром о томе. Можда вам неки од ових третмана могу помоћи: хормонска терапија, лекови који помажу код депресије, анксиозности, несанице... У сваком случају, најважније је да их не узимате на своју руку и да вам их пропише лекар, уколико сматра да има потребе за тим. 

Сваки од ових третмана има предности и ризике које треба да узмете у обзир док одлучујете шта је исправно за ваше тело. Што сте старији, мања је вероватноц́а да ц́е промена ваших навика утицати на то када почиње менопауза.

Ако сте забринути због дужине свог репродуктивног живота или желите да избегнете неке од здравствених проблема који иду уз веома рану или веома касну менопаузу, разговарајте са својим гинеколог о променама које можете уведете како бисте водили здравији живот и лакше поднели овај прелазак. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.