Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да се пробудите БЕЗ АЛАРМА? Постоји начин да то изведете и бићете ПУНИ ЕНЕРГИЈЕ

У зависности од будилника, може изазвати непотребан стрес, посебно ако заборавите да подесите аларм претходне ноћи. Поред тога, коришћење телефона као будилника често доводи до безумног померања

1646747893_pjimage--61-.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Већина људи се у великој мери ослања на спољне будилнике који ће их пробудити сваког јутра. Једно истраживање је показало да 68,2% одраслих користите аларм. Такође, започињање слободног дана изненадном салвом стимулација са друштвених медија и интернета може негативно утицати на остатак дана.

Људи се окрећу алтернативним опцијама за буђење, укључујући одбацивање будилника и постављање нове рутине.

Како мозак говори време?

Често користимо термине циркадијални ритам и унутрашњи сат наизменично. Међутим, циркадијални ритам је образац физичког и менталног понашања који реагује на унутрашњи сат тела. Главни сат који регулише наше циклусе спавања и буђења назива сесупрахијазматско језгро, или СЦН, и представља групу од приближно 20.000 нервних ћелија груписаних унутар хипоталамуса. Између осталих процеса, СЦНприма директне информације из очију. Смањење светлости изазива СЦН даслати сигнале у мозак да ослободи мелатонин и изазове сан.

Прочитајте још: ЗАПОЧНИТЕ ЈУТРО МЕДЕНОМ ВОДОМ: Регулише пробаву, јача организам, топи сало (РЕЦЕПТ)

Циркадијални ритам прати сигнале из СЦН-а, реагујући на повећање или смањење различитих хормона и протеина у нашим ћелијама који или подстичу или обесхрабрују поспаност и будност. Разумевање и мапирање ваших циркадијанских ритмова може вам помоћи да почнете да се будите без потребе за будилником.

Како знате свој циркадијални ритам?

Вероватно већ имате грубу представу о свом циркадијалном ритму само на основу начина на који живите свој свакодневни живот. Можете постати свеснији свог природног циклуса спавања и буђења тако што ћете пратити када се осећате уморно и када почињете да се осећате будније и осетљивије.

Шта може пореметити ваш циркадијални ритам?

Можда није изненађујуће да ваш природни циркадијални ритам може бити поремећен вашим свакодневним животним праксама, посебно у доба паметних телефона и рада од куће. Можда игноришете знакове свог тела и останете будни касније да бисте се осећали аутономније у свом слободном времену, што је феномен тзв.одлагање пред спавање која је недавно означена као освета одуговлачења пред спавање. Друга понашања или избори начина живота који могу негативно утицати на ваш циркадијални ритам укључују:

Рад у сменама: Рад у смени током нормалних сати спавања нарушава ваш природни ритам спавања и буђења, чак и ако спавате током редовног буђења. Спавање током будног времена је често прекинуто и фрагментирано, што вас спречава да дубоко и мирно спавате. Поремећај вашег циркадијалног ритма због сменског радаутиче на метаболизам вашег тела, што доводи до других здравствених поремећаја, као што су висок крвни притисак и гојазност.

Фото: Пиксабеј

Џетлег: У питању је искуство кретања унапред у времену због путовања, а ипак реаговање на ваш претходни циклус спавања и буђења. У већини случајева, тело ће се природно прилагодити током неколико дана. Међутим, ако често путујете или идете на велике удаљености у кратким временским периодима, ваше тело се можда неће у потпуности прилагодити новом окружењу и можда ћете имати потешкоћа да се добро наспавате.

Поремећај одложене фазе спавања-буђења: Поремећај одложене фазе спавања-будности (ДСВПД) настаје када особане може заспати у време које би подстакло адекватан сан. Они који пате од ДСВПД често не могу заспати до раног јутра, упркос својим покушајима да заспу раније. Ово може да изазове недостатак сна и менталне узнемирености, јер њихово тело не може да постигне пун ноћни одмор у оквиру редовних сати спавања.

Одличан начин да вам помогнете да се пробудите на време је тако што ћете своју јутарњу рутину учинити нешто чему ћете се радовати

Напредни поремећај фазе спавања: Чешћи код старијих особа, напредни поремећај фазе спавања (АСПД) је означенраније од уобичајеног времена за спавање и раније од уобичајеног времена буђења без могућности да се врати у сан. Често старије особе са овим поремећајем заспу веома рано (понекад већ у 16 ​​часова), буде се веома рано (између 2 до 5 ујутру) и не могу да се врате у сан када се пробуде.

Неправилан поремећај ритма буђења у сну: Поремећај ритма нерегуларног будног сна (ИСВРД) је образац спавања који означававишеструки напади сна током дана и фрагментирани сан током ноћи. Чини се да појединци који пате од ИСВРД-а имају потпуно нерегулисан циркадијални ритам. Иако обично добијају потребну количину сна по циклусу од 24 сата, он је фрагментиран. ИСВРД је чест код људи са Алцхајмеровом болешћу, трауматским повредама мозга и сметњама у развоју.

Како искористити свој циркадијални ритам да се пробудите без аларма

Буђење без вашег поузданог будилника може изгледати застрашујуће, али је могуће помоћи вашем телу да се природно пробуди. Постоји неколико промена у начину живота које можете да направите да бисте синхронизовали свој живот са својим природним циркадијалним ритмовима и одбацили будилник.

Држите се распореда спавања, чак и викендом

Примамљиво је остати до касно и спавати викендом, али ометање ваше редовне рутине одласка у кревет може негативно утицати на вашу способност да користите природни будилник вашег тела. Покушајте да одржите нормалан распоред спавања, чак и викендом. Може потрајати неколико недеља, али на крају ћете приметити да се формира природан образац спавања и буђења.

Прочитајте још: "КАДА СЕ ВРЕМЕ МЕЊА, ХОДАЈТЕ БОСИ": Доктор Несторовић открио због чега је то одлично за организам

Спроведите протоколе о хигијени доброг сна

Протоколи за хигијену спавања укључују смањење ометања, припрему за спавање уз опуштајуће активности уместо технологије и праћење начина исхране пре спавања. Неки други кораци које можете предузети ка позитивној хигијени сна укључују:

Смањите технологију у спаваћој соби и држите телефон ван домашаја да бисте смањили искушење да се крећете у кревету

  • Једите најмање три сата пре спавања исмањити унос кофеина и алкохола
  • Уверите се да ваш душек и јастуци пружају удобност и подршку вашем типу тела и жељеном положају спавања
  • Уверите се да се држите рутине спавања, јер ће оне помоћи вашем мозгу и телу да сигнализирају да је време за одмор.
  • Пробудите се уз природно светло

Пронађите завесе које ујутру омогућавају природном светлу да се пробудите како бисте се природно пробудили. Ако сте спремни да одбаците традиционални будилник, али још нисте спремни да се сами пробудите, улагање у будилник за излазак сунца може вам помоћи да се постепено пробудите уз вештачку сунчеву светлост са свог ноћног ормарића.

Успоставите јутарњу рутину

Одличан начин да вам помогнете да се пробудите на време је тако што ћете своју јутарњу рутину учинити нешто чему ћете се радовати. Покушајте да укључите активности које ће вам помоћи да се осећате енергично и мотивисано, као што је почетак дана брзим вежбањем јоге или здравим доручком.

Редовно вежбање

Вежба помера унутрашњи сат ипомаже вам да ресетујете или поново успоставите свој циркадијални ритам, посебно ако радите рано ујутру. Укључивање вежбања у вашу јутарњу рутину може вам помоћи да с временом одбаците будилник.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas