Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исправите се

Како ваше ДРЖАЊЕ утиче на ТЕЛО: Шта је правилно?

Сигурно сте били у прилици да вас неко у вашој околини опомене да исправите леђа.

1603281415_Depositphotos_77902846_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Било док седите за рачунаром, стојите или ходате. Чули сте вероватно да је правилно држање тела, односно кичме у правом положају важно за избегавање бројних проблема са њом у старости, али колико је заиста држање важно? Отркићемо вам данас суптилне знаке лошег држања кичме, као и чињенице колико је држање важно.

Зашто је правилно држање важно?

Лоше држање тела не изгледа толико битно, док не остетите његове последице. Ваше тело је отпорно и можда ће проћи и године док се не појаве први симптоми лошег држања. Уз континуирано лоше држање прво ћете приметити затезање меких ткива и мишича око зглобова. Потом следи неправилан ход који је последица смањеног опсега покрета. Лоше држање је важно кориговати из дана у дан. Ако се занемари може доћи до капсуларног и лигаментног скраћивања дуж тела, односно видљивих и непоправљивих дефомитета. Бол је најочигледнији показатељ да сте у лошем положају и да је од суштинске важности да исправите кичму.

Прочитајте још: ТРЉАЊЕ ОЧИЈУ је ОПАСНИЈЕ него што сте МИСЛИЛИ: Ево шта све МОЖЕ да се ДОГОДИ

Јасни знаци лошег држања?

Лоше држање је лако уочити када се посматра са стране. Глава истурена ка напред са избаченом брадом, заобљена рамена, немогућност држања равнотеже док се стоји равно на обе ноге или једноставније речено облик тела у виду слова С. Код особа које имају лоше држање тела присутан је бол у врату, стезање у реманом појасу, бол у доњем делу леђа, укоченост у куковима као и бол која се протеже дуж ногу.

Како да знате да сте заузели правилан стојећи положај

Природно правилно држање тела заправо је велики изазов. Како бисте то постигли треба да се фокусирате на стопала усмерена ка напред, ноге затегнуте и раширене у ширини кукова. Доњим делом леђа не смете да гурате кукове ка напред, нити да дозволите да горни део тела пребаци своју тежину и наведе вас да савијете леђа. Рамена треба да су вам опуштена а поглед раван.

Прочитајте још: Направите КУПКУ 4 пута НЕДЕЉНО и поправите ЗДРАВЉЕ

Правилан положај у току седења

Ако проводите добар део дана седећи и радећи, важно је да запамтите овај мали трик: увек настојте да вам глава нађачава рамена, као и да рамена нађачавају карлицу. То би значило да не дозволите себи савијање унапред ка рачунару, већ да тежите целим својим телом да идете уназад колико год је могуће. Кукови и колена би требало да буду под углом од 90 степени а стопала равно ослоњена на под.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas