· · Коментари: 0
тегобе

КНЕДЛА У ГРЛУ уме да нас уплаши: Шта се крије иза овог осећаја?

Можда и вас мучи овај осећај притиска у грлу и гушења, и питате се шта се крије иза тога. Не брините, кнедла у грлу не мора указивати ни на какво органско обољење.

1610982611_Depositphotos_154657546_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Кнедла у грлу се много чешће јавља код жена, али ни мушкарци нису имуни на њу. Многи су бар једном у животу искусили непријатно осећање као да им се у грлу нешто заглавило, што онемогућава пролазак пљувачке и ваздуха. Често се јавља и кашљуцање, трептање, нервоза и убрзани рад срца. Чини се као да нас нешто притиска, стеже у грлу, не да нам да дишемо и да гутамо.

Прочитајте још: Ову БОЈУ РУЖА никако не смете носити јер је ОПАСНА ПО ЗДРАВЉЕ

Зашто се јавља кнедла у грлу

Најчешће је кнедла у грлу последица психолошког стања и нема органску основу, али некад ипак може да укаже на неке озбиљније поремећаје. Јавља се „на нервној бази“ код особа које су напете и под стресом. Знак је анксиозности, узнемирености и тескобе која траје дуго и исцрпљује и психу и тело. Још увек није утврђен тачан механизам њеног настанка.

Претпоставља се да се мишићи гуше стежу под командом вегетативног нервног система услед нервозе.

Напетост се одражава на мишиће врата, а затегнутост ових мишића ствара осећај препреке у грлу. Међутим, они никада не могу бити толико затегнути да спрече пролазак пљувачке и ваздуха. Осећај препреке у грлу се јавља само при гутању пљувачке, а не при уношењу јела и пића и није повезан ни са једним органским обољењем. У питању је психа.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Додатни страхови

Кнедла у грлу је само телесна манфестација осетљивог психолошког стања личности: немоћи, збуњености, забринутости, превирања емоција услед стреса. Неки стручњаци тумаче ову појаву као да осећај просто долази „из мозга“, а да се заправо и не манифестује на грлу. Зато се и каже да се јавља „на нервној бази“.

Овај осећај препреке у грлу ствара страх од неког органског обољења, јер одмах се јавља и сумња на неправилан рад штитне жлезде, рак грла, или на артрозу пршљенова у вратном делу кичме. А заправо је у питању преоптерећена психа.

Уколико не размишљате о ,,кнедли", она ће убрзо и нестати.

Ево како да се решите кнедле у грлу

Осећај кнедле у грлу се јавља само ,,на суво", када особа гута пљувачку, а нестаје приликом јела и пијења. Пре него што почнете да паничите испробајте неколико једноставних трикова.

1. Попијте пар гутљаја воде или неке друге течности чим се осећај препреке у грлу јави.

2. Изазовите повећано лучење пљувачке сисањем бомбона или жвакањем жваке.

3. Смањите стрес и нервозу колико је то могуће и покушајте техникама медитације да смањите напетост.

Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују

4. Дишите на уста а издишите на нос, како бисте смањили могућност настајања панике.

5. Покушајте аутосугестијом да убедите себе да та ,,кнедла" не постоји и трудите се да не мислите на тај осећај. Будите свесни да је то само „на нервној бази“.

6. Ако и поред свега овога, тај осећај траје дуже време, обавезно урадите и специјалистичке прегледе код ендокринолога и радиолога, како бисте отклонили сумњу на органске узроке.

7. Лечите анксиозност или депресију психотерапијом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.