Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
решење

Многима су јутра незамислива без КАФЕ, али како је пити на ЗДРАВ НАЧИН?

Кафа и чај су два најпопуларнија пића широм света и заправо су у основи део људске културе. Наравно, ови напици могу имати здравствене користи, али у неким случајевима могући су и здравствени ризици

1610980706_Depositphotos_145064493_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Предности кафе

Више од 80 одсто одраслих Американаца пије кафу, а многи то чине због позитивних учинака на будност, пажњу, време реакције и пажње, па чак и физичке перформансе.

Прочитајте још: Откривмо којих 5 ВРСТА ХРАНЕ нас терају да УТОНЕМО У САН

Кафа такође има више од 800 једињења, која укључују кофеин и хлорогену киселину, а постоје подаци који потврђују позитивне користи, укључујући превенцију неколико хроничних болести попут дијабетеса и масноће у јетри. Осим тога, љубитељима овог напитка може да пружити онај пријатан топао осећај сваког јутра.

Негативне нуспојаве кофеина

Горушица је уобичајена нуспојава испијања кафе, а било је и неких истраживања која сугеришу да људи који пију кафу могу да буду склонији развоју синдрома иритабилног црева (ИБС). Разлог тога може да буде из више разлога, али део би могао да буде повезан с промењеном покретљивошћу црева као последицом испијања кафе.

Врло је важно обратити пажњу на то како кофеин утиче на вас и прилагодити своју рутину у складу с тим

Осим тога, бројни напици од кафе препуни су сирупа, млека и шећера, што може да доведе до упале и неравнотеже бактерија у цревима. Када редовно узимате ове изворе шећера, имате и повећан ризик од дијабетеса, срчаних болести, аутоимуне болести и читавог низа других здравствених проблема.

Како пити кафу на здрав начин?

Да ли би требало да избегавамо кафу или ипак да је пијемо и да се надамо најбољем? Постоје два кључна концепта која треба размотрити: колико кофеина вам стварно треба и како ваш организам апсорбује кофеин?

Фото: Депосит

Прочитајте још: Знакови који показују да вам штитна жлезда не ради како треба: Обратите пажњу

Истраживања сугеришу да ниже дозе кофеина у правилним интервалима током дана могу да понуде све предности кофеина које желите, уједно контролишући нуспојаве које се могу појавити кад доза постане превисока - то је концепт који се назива "микродозирање кофеина". На пример, можда би било боље пити 200 мг кофеина (што је отприлике две шоље кафе) током шест до седам сати, него пити свих 200 мг током сат времена.

Прочитајте још: Боли вас свака кост? Ова бољка је НОРМАЛАН процес старења, али може да се ЗАУСТАВИ

Дакле, наравно да смете да попијете јутарњу шољу кафе ако желите, али постоје начини конзумирања кофеина без негативних нуспојава великих доза у кратком временском периоду. Такође, пре него што испробате нешто ново, свакако се посаветујте с лекаром како бисте проверили да ли то вама одговара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas