Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈБОЉИ ИЗБОР! Које поврће је боље јести кувано, а које сирово

Сирово поврће има различите храњиве материје од куваног и у неким случајевима, оно је бољи избор.

1631200725_72bd160122dab1edd265fd9ab4272398e9cf15ba.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Генерално нема исправног или погрешног начина коришћења поврћа у исхрани, али неко поврће је здравије јести кувано, а друго не, а то вам може помоћи у оптимизацији количине витамина, минерала и антиоксиданса које тијело апсорбује.

Поврће је богато витаминима и минералима. Витамини у поврћу категоришу се као они топљиви у мастима и топљиви у води.

Витамини топљиви у мастима, који укључују витамине А, Д, Е и К, стабилнији су, док су витамини топљиви у води, као што су витамин Ц и Б осетљивији на кување и тако се губе.

Зато се често препоручује неке врсте поврћа јести сирове како би максимизовали количину храњивих састојака из њих. Поврће је такође богато антиоксидансима, а они се у неком поврћу приликом кувања уништавају, а у некима постају биорасположиви. То значи да тело боље апсорбује храњиве материје из њих. Начин кувања такође игра улогу у опстанку минерала и антиоксиданса.

Поврће које је здравије јести сирово

Поврће богато витамином Ц попут брокуле, спанаћа и зелене салате најбоље утиче на здравље када се једе сирово. Код њих кување смањује удио витамина Ц. Кељ и грашак је здравије јести сиров.

Поврће богато антиоксидансима које је такође здравије јести сирово су бели лук, корен першуна и порилук, а од зачина зелени бибер у зрну.

Поврће које је боље јести кувано

Постоји поврће чији се антиоксиданси боље апсорбују у телу када се претходно скувају. Како би искористили све храњиве материје, скувајте мркву, шпароге, цвеклу и карфиол.

Кување има и позитиван учинак на бољу апсорпцију бета каротена у поврћу попут шаргарепе, тиквица и бундеве.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas