Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нису добар спој: Ове намирнице не би требало да комбинујете јер могу негативно утицати на здравље

Нутриционисткиња објашњава које намирнице не би требало да комбинујемо

1684162593_shutterstock_1745914352.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нутриционисткиња Натали Вагнер упозорава на важност правилне исхране и истиче да не само појединачне намирнице, већ и њихова комбинација може имати значајан утицај на наше здравље. Док су одређене комбинације хране корисне и допуњују се међусобно, постоје и оне које могу лоше утицати на нашу пробаву, апсорпцију хранљивих материја и опште здравље.

Воће после оброка

Једна од комбинација коју нутриционисткиња изричито саветује да избегавате је конзумирање воћа одмах након оброка који садржи протеине, попут меса, рибе или махунарки. Она може довести до спорије пробаве и ферментације хране у желуцу, што може изазвати нелагодност, надутост и пробавне сметње. Уместо тога, препоручује се да воће конзумирате као међуоброк, између оброка, како бисте олакшали пробаву и максимално искористили хранљиве састојке воћа.

Избегавати шећер и рафинисане угљене хидрате

Друга комбинација коју треба избегавати је конзумирање велике количине шећера и рафинисаних угљених хидрата заједно. Када се конзумирају заједно, ови састојци могу изазвати нагли пораст нивоа шећера у крви, што може довести до оштрих падова енергије и промене расположења. Такође, таква комбинација може допринети повећању телесне тежине и ризику од развоја дијабетеса типа 2. Нутрициониста препоручује да се уместо тога фокусирате на уравнотежене оброке који садрже целовите житарице, протеине, здраве масти и воће или поврће са нижим садржајем шећера.

Млеко и кисели производи

Такође се препоручује избегавање комбинације млечних производа и намирница које садрже киселу супстанцу попут агрума или парадајза. Киселина из ових намирница може реметити пробаву и узроковати горушицу или желудачне проблеме. Ако желите конзумирати млечне производе, нутрициониста саветује да то учините одвојено од оброка који садрже киселе намирнице, како бисте сачували оптималну пробаву и апсорпцију хранљивих материја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas