Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ У НАШИМ РУКАМА

Нутриционисти саветују: Ово је пет нутритијената за бољи рад ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ

Проблем са штитном жлездом све је чешћи и код млађих особа.

1633283290_Depositphotos_49921923_S.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Проблем са штитном жлездом, од упале до њеног ослабљеног рада постали су болест савремених жена због како се верује све стреснијег начина живота. Пре свега, ово је генетски наслеђена болест или слабост организма, а онда под утицајем стила живота проблем се интезивира што значи да је здравље штитне жлезде могуће оптимизовати правилним избором нутријената.

Адекватан унос селена подржава ефикасно стварање тиреоидних хормона и метаболизам, и штити жлезду од оштећења због превелике изложености јоду...

Селен

Селен има есенцијалну улогу у конверзији хормона Т4 у Т3, односно активни облик хормона, тако да ће озбиљан недостатак селена бити праћен смањењем Т3, водећи ка симптомима хипотиреоидизма. Адекватан унос селена подржава ефикасно стварање тиреоидних хормона и метаболизам, и штити жлезду од оштећења због превелике изложености јоду.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Храна богата селеном су риба, бразилски орах, пилетина, јаја и сунцокретове семенке.

Јод
Јод је есенцијалан и лимитирајући супстрат у синтези тиреоидних хормона. Најважнији контролни фактор синтезе и секреције тиреоидних хормона је расположива количина јода и ТСХ. Неадекватне количине јода, мале или у сувишку, ремете адекватну производњу хормона штитасте жлезде.Храна богата јодом садржана је у морској соли, морским плодовима и алгама.

Цинк

Истраживања су показала да и хипотиреоидизам и хипертиреоидизам доведе до недостатка цинка. Цинк такође игра улогу у функционирању имуног система. Ниски нивои цинка пронађени су код гојазних људи. Цинк је потребан за претварање Т4 у Т3, и потребно је повећати унос и овог минерала.

Прочитајте још: УЛАЗНА ВРАТА у јесењем стилу - Једноставне ИДЕЈЕ које можете сами спровести у дело! (ФОТО/ВИДЕО)

Храна богата цинком су остриге, семе бундеве и конопље.

Гвожђе

Овај минерал је такође потребан за конверзију Т4 у Т3. Особе на терапији тиреоидним лековима, које лече и анемију, требало би обратити пажњу на интеракцију, како са храном богатом гвожђем, тако и са суплементима гвожђа. Не би требало узимати их у исто време, већ сачекати 4 сата са конзумацијом намирницама богатим гвожђем, након редовне терапије тиреоидним лековима.

Храна богата гвожђем су зелене лиснате намирнице, попут спанаћа и руколе.

Прочитајте још: Две ВЕЖБЕ дисања због којих ћете рећи НЕ цигарама

Омега 3

Омега 3 масне киселине су есенцијалне масне киселине. Есенцијалне значи да организам не може да их синтетише, већ се морају унети храном. Омега 3 масне киселине се налазе у масној морској риби, као што је лосос, туна, сардине, харинге, скуша, бакалар. Нутриционисти препоручују унос рибе бар 3 пута недељно, нарочито масне морске рибе богате овим киселинама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas