· · Komentari: 0
ZDRAVLJE U NAŠIM RUKAMA

Nutricionisti savetuju: Ovo je pet nutritijenata za bolji rad ŠTITNE ŽLEZDE

Problem sa štitnom žlezdom sve je češći i kod mlađih osoba.

1633283290_Depositphotos_49921923_S.jpg
Foto: Depositphotos

Problem sa štitnom žlezdom, od upale do njenog oslabljenog rada postali su bolest savremenih žena zbog kako se veruje sve stresnijeg načina života. Pre svega, ovo je genetski nasleđena bolest ili slabost organizma, a onda pod uticajem stila života problem se intezivira što znači da je zdravlje štitne žlezde moguće optimizovati pravilnim izborom nutrijenata.

Adekvatan unos selena podržava efikasno stvaranje tireoidnih hormona i metabolizam, i štiti žlezdu od oštećenja zbog prevelike izloženosti jodu...

Selen

Selen ima esencijalnu ulogu u konverziji hormona T4 u T3, odnosno aktivni oblik hormona, tako da će ozbiljan nedostatak selena biti praćen smanjenjem T3, vodeći ka simptomima hipotireoidizma. Adekvatan unos selena podržava efikasno stvaranje tireoidnih hormona i metabolizam, i štiti žlezdu od oštećenja zbog prevelike izloženosti jodu.

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Hrana bogata selenom su riba, brazilski orah, piletina, jaja i suncokretove semenke.

Jod
Jod je esencijalan i limitirajući supstrat u sintezi tireoidnih hormona. Najvažniji kontrolni faktor sinteze i sekrecije tireoidnih hormona je raspoloživa količina joda i TSH. Neadekvatne količine joda, male ili u suvišku, remete adekvatnu proizvodnju hormona štitaste žlezde.Hrana bogata jodom sadržana je u morskoj soli, morskim plodovima i algama.

Cink

Istraživanja su pokazala da i hipotireoidizam i hipertireoidizam dovede do nedostatka cinka. Cink takođe igra ulogu u funkcioniranju imunog sistema. Niski nivoi cinka pronađeni su kod gojaznih ljudi. Cink je potreban za pretvaranje T4 u T3, i potrebno je povećati unos i ovog minerala.

Pročitajte još: ULAZNA VRATA u jesenjem stilu - Jednostavne IDEJE koje možete sami sprovesti u delo! (FOTO/VIDEO)

Hrana bogata cinkom su ostrige, seme bundeve i konoplje.

Gvožđe

Ovaj mineral je takođe potreban za konverziju T4 u T3. Osobe na terapiji tireoidnim lekovima, koje leče i anemiju, trebalo bi obratiti pažnju na interakciju, kako sa hranom bogatom gvožđem, tako i sa suplementima gvožđa. Ne bi trebalo uzimati ih u isto vreme, već sačekati 4 sata sa konzumacijom namirnicama bogatim gvožđem, nakon redovne terapije tireoidnim lekovima.

Hrana bogata gvožđem su zelene lisnate namirnice, poput spanaća i rukole.

Pročitajte još: Dve VEŽBE disanja zbog kojih ćete reći NE cigarama

Omega 3

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega 3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar. Nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.