Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Патите ли од УРИНАРНИХ ИНФЕКЦИЈА? Ево корисних савета да се сачувате

Жене су у 50 посто већем ризику од добијања инфекција уринарног тракта у односу на мушкарце.

1609318426_Depositphotos_211196622_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Разлог је анатомија. Уринарне инфекције најчешће се дешавају зато што бактерије (нарочито оне из фекалних материја) доспевају у уринарни тракт преко уретре.

Тело може да се ослободи једног броја њих путем урина, али то често није довољно.

Прочитајте још: Патите од болова у зглобовима: Ево шта би могло да вам помогне

Код жена је много краћа удаљеност између уретре и мокраћне бешике, па је бактеријама много лакше да дођу до погодног места за размножавање.

Знаци упозорења

Како бисте препознали инфекцију уринарног тракта, анализирајте како изгледа ваша мокраћа. На појаву било ког од наведених симптома, посетите лекара:

Промена боје

Један од најочигледнијих знакова уринарне инфекције је промена боје урина. Чим приметите да је таман или мутан, посетите лекара.

Фото: Депозит

Јак мирис

Необично јак мирис урина може бити знак инфекције.

Прочитајте још: Препознајте прве ЗНАКОВЕ ГРИПА! Ево шта ОБАВЕЗНО треба да урадите

Бол у стомаку или леђима

Уринарну инфекцију често прати бол у стомаку, а некад и у леђима, нарочито у доњем делу. То такође може да значи да је дошло до инфекције у бубрезима.

Мучнина/повраћање

Пошто је уринарни тракт део система органа за варење, можете очекивати и мучнину и повраћање.

Грозница

Некад инфекција може да доведе до грознице. У случају да вам је уграђен катетер, то ће бити једини симптом који ћете приметити. Ако се уз грозницу појави и потпуна слабост или чак промене у менталном стању, хитно посетите лекара.

Прочитајте још: Стално сте УМОРНИ и само би нешто ГРИЦКАЛИ: Није тако безазлено као што се чини

Иако је већина инфекција безопасна, може оставити озбиљне последице у случају да се не лече. Лекар ће вам прописати антибиотике и стање ће бити санирано за неколико дана.

За превенцију је најбоље да пијете довољно течности, носите памучни веш, бришете се након одласка у тоалет спреда ка позади, избегавате све производе који се користе тако што се убацују у вагину или редовно и темељно перете руке пре њихове примене, а обавезно је и да уринирате непосредно после сексуалног односа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas