Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Превише седења и здравље: После колико времена би требало обавезно да устанемо

Људско тело је створено за кретање

1696257367_shutterstock_1186870219.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Стари Грци и Римљани препознали су значај физичке активности за правилно здравље, а савремена медицина је потврдила везу између редовног вежбања и превенције болести.

- Наша еволуција и генетски састав налажу да су људи створени да се крец́у. Док непомично седимо, наша тела и ум брзо дегенеришу и старе, што може да доведе до хроничне болести - каже др Еммануел Стаматакис, професор физичке активности, начина живота и здравља становништва на Универзитету у Сиднеју у Аустралији, пише Еверyдаy Хеалтх.

Тврдње о превише седења

Теорија је овде јасна. Ваше тело је изграђено за кретање, а превише времена без кретања може изазвати широк спектар негативних ефеката на здравље.

Тренутне смернице препоручују да одрасли имају најмање 150 до 300 минута недељно аеробне физичке активности умереног интензитета.

Шта наука каже о превише седења и здрављу

Многа истраживања су се фокусирала на однос између седења и метаболизма масти.

Метаболизам масти брзо реагује и на неактивност и на вежбање. Ако сте неактивни, имате поремец́ену оксидацију масти и такође смањено чишц́ење триглицерида из крви након јела. Тачан однос између седентарног понашања и проблема менталног здравља као што су анксиозност и депресија такође остаје нејасан. Али постоји јака веза између менталног и физичког здравља, према студији објављеној 2019. године у Перспецтивес ин Псицхиатриц Царе. Ако је седење лоше за тело, логично је да оно такође може негативно утицати на ум особе.

Како можете бити сигурни да не седите превише?

Истраживања истичу да је укупна количина времена које проводите седец́и мање важна од тога колико често прекидате дуге периоде седења.

Чини се да су кратке, честе паузе у седењу од велике помоц́и. Студија је показала да устајање и одлазак у двоминутну шетњу сваких 30 минута надокнађује ризик од седења. Стаматакис понавља многе од ових препорука.

- Прекините дуготрајно седење сваких 20 или 30 минута - саветује он.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas