Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СИР ИЗАЗИВА ЗАВИСНОСТ? Студије откривају да сир утиче на исти део мозга као и дрога

Да ли заиста волимо сир или смо само зависни? Ново истраживање тврди да сир изазива зависност на начин сличан дрогама због хемикалије зване казеин, која се налази у млечним производима и може да покрене опиоидне рецепторе у мозгу.

1648722865_cheese-platter-gff665e03b_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Др Никол Авена изјавила је да би ово сазнање помоћи да се промени начин на који приступамо лечењу гојазности. Можда није једноставно 'смањивање' одређених намирница, већ усвајање метода које се користе за смањење пушења, пијења и употребе дрога.

Прочитајте још: ДЕТОКС СТОПАЛА: Да ли купке заиста извлаче токсине из вашег тела или је то само мит?

Да ли сир изазива зависност, баш као и дрога?

Поред тога што је толико је укусан и лак за јело многи људи верују да изазива зависност. Један од разлога зашто људи уживају у сиру може бити казеин, споро варени протеин који се налази у млечним производима. Када варите казеин, ваше тело га разлаже на мања једињења која се зову казоморфини. Казоморфини могу прећи крвно-мождану баријеру и везати се за допаминске рецепторе у вашем мозгу. Ово узрокује да ваш мозак ослобађа допамин, неуротрансмитер повезан са осећањима задовољства. 

Сматра се да казоморфини имају важну сврху код сисара тако што промовишу снажну везу између мајке и бебе и осигуравају да бебе настављају да пију мајчино млеко богато хранљивим материјама. У суштини, што је више казоморфина ваш мозак изложен, то ћете више уживати. Ово вас може довести до тога да жудите за храном попут сира.

Остала потенцијално заразна својства сира

Сир има и велики садржај масти која такође може подстаћи жељу за храном. Жудњу за храном покреће део вашег мозга који управља наградом. Ослобађање ендорфина након јела може бити посебно пријатно, што вас доводи до тога да желите више од истог искуства  Једна студија на 500 људи открила је да јако обрађена храна са високим садржајем масти, укључујући сир, промовише зависничко понашање у исхрани од мање обрађене хране са ниским садржајем масти. Штавише, ова храна може директно утицати на рецепторе задовољства у вашем мозгу.

Ово може објаснити зашто је мање масноћа, нискокалорична храна, попут воћа и поврћа, мање вероватно да ће изазвати жудњу једнако често као она са високим садржајем масти.

Треба ли избегавати сир?

Иако сир може да садржи једињења са благом зависношћу и својствима која изазивају задовољство, он не угрожава ваше здравље, осим да није пожељно јести пуно масну храну. Сир је добар извор протеина и калцијума. 

Ипак, неки појединци можда желе да избегну овај млечни производ.

Већина сирева садржи лактозу, млечни шећер који неки људи не могу толерисати. Његов садржај засићених масти и соли такође може изазвати проблеме код људи који су осетљиви на масти у исхрани или имају висок крвни притисак.
Ако сте заинтересовани да смањите унос сира, замене за сиреве без млека су једна популарна опција која не садржи казеин.Ови сиреви алтернативе које се користе за веганску исхрану и немају лактозу. Многе алтернативе сира се праве од орашастих плодова или згушњивача на бази биљака попут кокоса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas