Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта ће се десити са телом ако свако јутро једете ЈАЈА: Познати нутрициониста одговара на ово питање

У којој мери је здраво јести јаја?

1670065870_shutterstock_251699080-Jaej-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Недавно се појавила вест о фитнес инструкору, који је појео 300 јаја за 10 дана, како би увидео како ова намирница утиче на наш организам.

Једно велико јаје има 13 есенцијалних витамина и менарала, протеине, и не саџи много калорија. Беланца садрже неке од висококвалитетних протеина, рибофлавин и селен, а већина хранљивих састојака јајета налази се у жуманцету. Јаје је једна од ретких намирница која природно садржи витамин Д, који је кључан за здравље костију и имуни систем.

Међутим, у којој количини је здраво конзумирати јаја, на ово питање одговара нутрициониста Лазар Митрић:

- Донедавно, препоручивало се да се ограничи конзумирање јаја, посебно масних жуманаца, које садрже холестерол, али нова истраживања показују да су ове препоруке застареле. То значи да ипак не треба претеривати. Умерена конзумација (1 јаје дневно), није повезана са лошим налазима у крви и срчаним обољењима. Потпуно здравим особама, доктори саветују да не би требало да уносе више од три комада дневно, ни за Укрс. С друге стране, свакодневни омлети од више јаја, уз сланину или кобасицу- нису пожељни, каже он.

Прочитајте још: Чај од РУЗМАРИНА вам може помоћи код многих здравствених проблема: Напитак идеалан за реуму, надутост и пробаву

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: Четири намирнице идеалне ако имате проблема са АНЕМИЈОМ: Уврстите их у јеловнике

Ако не конзумирамо јаја, здрав раст и производња црвених крвних зрнаца не могу да буду на оптиманом нивоу, губимо енергију, отежани су процес памћења и концентрација, а могућ је и настанак једне врсте анемије, због које се осећамо слабо и уморно.

-Када је исхрана у питању, увек важи изрека да треба да једемо умерено. Тако је и са јајима. 7 жуманаца недељно представљају само добитак, а ко је и поред одлуке да их троши, забринут за ниво холестерола, лако може да га провери- вађењем крви, каже Митрић, и додаје:
-Насупрот увреженим мишљењима, научници су доказали да ако 12 недеља конзумирамо нискокалоричне намирнице, али уз њих једемо по 2 јајета, холестерол се неће повећавати. А како неки током овакве дијете и ослабе, анализа крви ће показати да се ниво холестерола смањио.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas