· · Komentari: 0

Šta će se desiti sa telom ako svako jutro jedete JAJA: Poznati nutricionista odgovara na ovo pitanje

U kojoj meri je zdravo jesti jaja?

1670065870_shutterstock_251699080-Jaej-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock

Nedavno se pojavila vest o fitnes instrukoru, koji je pojeo 300 jaja za 10 dana, kako bi uvideo kako ova namirnica utiče na naš organizam.

Jedno veliko jaje ima 13 esencijalnih vitamina i menarala, proteine, i ne sadži mnogo kalorija. Belanca sadrže neke od visokokvalitetnih proteina, riboflavin i selen, a većina hranljivih sastojaka jajeta nalazi se u žumancetu. Jaje je jedna od retkih namirnica koja prirodno sadrži vitamin D, koji je ključan za zdravlje kostiju i imuni sistem.

Međutim, u kojoj količini je zdravo konzumirati jaja, na ovo pitanje odgovara nutricionista Lazar Mitrić:

- Donedavno, preporučivalo se da se ograniči konzumiranje jaja, posebno masnih žumanaca, koje sadrže holesterol, ali nova istraživanja pokazuju da su ove preporuke zastarele. To znači da ipak ne treba preterivati. Umerena konzumacija (1 jaje dnevno), nije povezana sa lošim nalazima u krvi i srčanim oboljenjima. Potpuno zdravim osobama, doktori savetuju da ne bi trebalo da unose više od tri komada dnevno, ni za Ukrs. S druge strane, svakodnevni omleti od više jaja, uz slaninu ili kobasicu- nisu poželjni, kaže on.

Pročitajte još: Čaj od RUZMARINA vam može pomoći kod mnogih zdravstvenih problema: Napitak idealan za reumu, nadutost i probavu

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: Četiri namirnice idealne ako imate problema sa ANEMIJOM: Uvrstite ih u jelovnike

Ako ne konzumiramo jaja, zdrav rast i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca ne mogu da budu na optimanom nivou, gubimo energiju, otežani su proces pamćenja i koncentracija, a moguć je i nastanak jedne vrste anemije, zbog koje se osećamo slabo i umorno.

-Kada je ishrana u pitanju, uvek važi izreka da treba da jedemo umereno. Tako je i sa jajima. 7 žumanaca nedeljno predstavljaju samo dobitak, a ko je i pored odluke da ih troši, zabrinut za nivo holesterola, lako može da ga proveri- vađenjem krvi, kaže Mitrić, i dodaje:
-Nasuprot uvreženim mišljenjima, naučnici su dokazali da ako 12 nedelja konzumiramo niskokalorične namirnice, ali uz njih jedemo po 2 jajeta, holesterol se neće povećavati. A kako neki tokom ovakve dijete i oslabe, analiza krvi će pokazati da se nivo holesterola smanjio.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.