Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
појава

Шта значи ШКРИПАЊЕ ЗУБИМА у сну? Ево шта све може да буде узрок

Шкрипање зубима или бруксизам може да се догоди због велике количине стреса и анксиозност.

1644005617_acd7ded989b736d07b78b44c2798fb6cd779093b.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Шанса да се код вас јави бруксизам, снажно шкрипање зубима током ноћи веће су уколико сте пушач, конзумирате алкохол или пак пијете превише кафе.

Бруксизам је углавном повезан са стресом. Стрес може да изазове сталну бригу и размишљање, што може да утиче на тело и да изазове шкргут зубима док спавате - рекла је Пајал Бала, стоматолог. Целодневно шкрипање зубима може негативно утицати на опште здравље.

Прочитајте још: Да ли се ЈОГА сматра вежбањем? Ако желите да сагорите калорије постоји посебна врста

- Дуготрајно шкрипање зубима може да истроши глеђ на зубу и површини зуба, што би могло да доведе до повец́ане осетљивости и оштец́ења зуба - објашњава Пајал.

Како шкрипање зубима престаје?

Откријте основни узрок

- Као што смо већ рекли, бруксизам је обично узрокован стресом или тескобом, стога је важно пронаћи корен проблема - како бисте могли да га решите.

Испробајте вежбе опуштања мишића

Друга могућност је испробати вежбе опуштања мишића, које могу бити лично корисне ако током дана шкрипите зубима.

Прочитајте још: ХАЛИ БЕРИ овако ТРЕНИРА: Користи само пешкир, а њен тенер дао је свима корисне савете за вежбање (ВИДЕО)

- Дакле, могу помоц́и одређени покрети уста и вилице и вежбе које је потребно урадити пре спавања да би се вилица опустила - каже Пајал.

Побољшајте хигијену спавања

Коначно, бруксизам би могао бити симптом лошег квалитета сна.

Ако проводите много времена испред екрана непосредно пре спавања, то би могло подсвесно да наруши квалитет сна што доводи до шкрипање зубима. Покушајте да искористите неколико сати пре спавања да се опустите, окупате, прочитате књигу и покушајте да се смирите - додаје она.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas