Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сан

Шта значи спавање ОТВОРЕНИХ ОЧИЈУ? 20 процената људи суочава се са овим проблемом

Није нимало пријатно видети особу која спава отворених очију. То стање се зове „ноћни лагофталмус“, а према Националној фондацији за спавање у САД, чак 20 одсто популације има тај проблем, укључујући и бебе.

1637918791_shutterstock_192246884.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Спавање отворених очију

Ако сте међу 20 одсто људи који имају овај здравствени проблем, могуће је да би и ваше дете могло да га има, јер наука верује да је - наследан.

Ноћни лагофталмус настаје када се капци не затворе довољно да покрију око, делимично или у потпуности. Можда није тако страшно, али је савет да се због овог проблема обратите свом лекару.

Посматрајте проблем као опомену

Све наведено може да указује на озбиљан, основни медицински проблем као што је мождани удар, болест штитне жлезде или оштећење фацијалног нерва.

Прочитајте још: Савети који ће вам помоћи да имате миран и квалитетан сан

Оштећење очних капака може бити разлог за неуспешно затварања капака.

Опуштени капци су често повезани са опструктивном апнејом у сну, опасним поремећајем спавања, где се мека ткива грла привремено опуштају, сужавајући дисајне путеве.

Дисање је тренутно прекинуто. Вишеструка појава током ноћи повезана је са повећаним ризиком од болести коронарних артерија, срчаног удара, срчане инсуфицијенције и можданог удара.

Утицај на сан

Спавање отворених очију такође може покварити квалитет сна. Светлост стимулише мозак на будност, тако да ће вас вероватно пробудити ако држите очи отворене целе ноћи.

Прочитајте још: Природна метода: Протрљајте РУКЕ и смањите ризик од повишеног ШЕЋЕРА

Може да се лечи

Постоје начини које можете да примените како би сте помогли очима да се потпуно затворе. Можете носити маску за очи док спавате. Коришћење вештачких суза током дана и овлаживача ваздуха током ноћи такође помажу код губитка влаге.

„Капци треба да су потпуно затворени током ноћи како би сузе и њихова влага могле да очисте и освеже рожњачу. Ноћни лагофталмус треба лечити, јер у супротном моће доћи до појаве сувих очију, замагљеног вида, инфекција", истичу из Националне фондације за спавање у САД.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas