Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
решење

Стручњаци саветују: Значај комбинације витамина Д3 и К2 за здраве кости

Да ли сте знали да је остеопороза најчешћи узрок прелома код жена у постменопаузи и старијих мушкараца?

1639858052_8d430cf552595a5ab2411e08b3f38982ae942822.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Да бисмо вам помогли да разумете како настаје и шта можемо да урадимо како би спречили последице остеопорозе, разговарамо са проф. др Емилијом Дубљанин Распоповић, специјалистом физикалне медицине и рехабилитације и субспецијалистом медицине бола из Универзитетског клиничког центра Србије.

Зашто настаје остеопороза? Остеопороза је “тиха” болест, јер пацијенти типично немају симптоме нити претпостављају да болују од ове болести све док не дође до прелома костију или прелома једног или више кичмених пршљенова.  Настаје када дође до смањења минералне коштане густине и коштане масе или када се промене квалитет и структура костију. То доводи до смањења коштане снаге и повећава ризик од настанка прелома костију. Преломи могу настати у свим костима, али се карактеристично јављају у костима кука, кичмених пршљенова и ручном зглобу. Симптоми прелома кичмених пршљенова су јак бол у леђима, губитак телесне висине, и погрбљен положај кичме (кифоза). Кости захваћене остеопорозом постају толико крте, да преломи настају спонтано или као последица мале трауме, као што је нпр. пад са сопствене висине. Уобичајене активности, као што су савијање и подизање, такође могу узроковати прелом.

Фото: промо

Који су фактори ризика за настанак остеопорозе? Постоје фактори ризика на које се не може утицати, као што су пол, године и генетско оптерећење за настанак остеопорозе и прелома. Међутим, постоје многи аспекти у начину живота који могу утицати на развој и спречавање остеопорозе. Недостатак физичке активности може да поспеши губитак коштане масе. Овакав начин живота такође утиче на лошу физичку кондицију, што повећава ризик од пада и настанка прелома. Хронична конзумација алкохола у великој мери доприноси ризику од настанка прелома. Исхрана сиромашна калцијумом и витамином Д још од најранијег детињства па све до одраслог доба повећава ризик за настанак остеопорозе и прелома. Адекватан унос протеина једнако је важан за коштано здравље и превенцију остеопорозе.

Како се поставља дијагноза? Златни стандард за постављање дијагнозе остеопорозе је мерење минералне коштане густине (ДЕXА). То је брз, безболан и неинвазиван тест којим се процењује минерална коштана густина у пределу кука и кичме. 

Шта можете да урадите да спречите остеопорозу? Веома је важно предузети све кораке који могу смањити ризик за настанак остеопорозе и прелома. Као прво, останите физички активни. Трудите се да ходате што је више могуће и радите вежбе са оптерећењем. Водите рачуна да алкохол конзумирате умерено. Престаните са пушењем.

Посебно је важно да водите рачуна о адекватном уносу калцијума, витамина Д и протеина, који су неопходни за одржавање нормалног коштаног метаболизма и коштане густине. Препоручени унос калцијума износи 800-1000 мг дневно код жена и мушкараца старијих од 50 година. Калцијум се лако уноси путем исхране. Млеко, јогурт и већина сирева су нарочито богати калцијумом. Ове намирнице богате  су и протеинима. Броколи, одређене врсте рибе (лосос и сардина) и одређене врсте воћа и орашастих плодова такође су богате калцијумом.

Проф. др Емилија Дубљанин Распоповић

Препоручена дневна доза витамина Д код мушкараца и жена старијих од 50 година је 800-1000 ИЈ за људе. Главни извор витамина Д су сунчеви зраци. Нажалост, недовољност сунца током читаве године, коришћење крема са заштитним факторима, смањена могућност коже да ствара витамин Д у позним годинама само су неки од фактора који отежавају довољну синтезу витамина Д. Мали број намирница је природно богат витамином Д, због чега се само 20% укупно потребног витамина Д може унети путем исхране. Све ове чињенице доводе до тога да је недовољност витамина Д широко распрострањена у општој популацији и намеће потребу за уносом витамина Д путем суплемената.

Како се уноси витамин Д путем суплемената? Витамин Д је неопходан за преузимање калцијума унетог путем исхране. Када се калцијум апсорбује из црева, важно је осигурати да ће бити уграђен у наше кости. Због тога се витамин Д3 оптимално уноси путем суплемената који у себи садрже и витамин К2. Витамин К2 има две важне функције. Прво, он активира остеокалцин који везује калцијум из крви и уграђује га у кост. На тај начин осигурава да се калцијум не таложи у меким ткивима (крвним судовима, бубрезима...), већ да се усмери и угради у кост.  Научно је доказано да поред тога витамин К2 доприноси смањењу губитка коштане масе, чиме смањује и ризик од прелома. Хербико® К2Д3 садржи оптималну комбинацију витамина К2 и Д3, која помаже да се смањи ризик од настанка остеопорозе и прелома код жена у менопаузи. Редовним узимањем Хербико® К2Д3 капсула обезбеђујете додатан извор витамина неопходних за здравље ваших костију. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas