Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три брза и лака начина да смањите стрес: Ове технике можете да примените и на послу

Немогуц́е је зауставити стрес, али можете да научите како да се са њим носите

1667646375_shutterstock_1606120414.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Један од стресних делова дана може да буде и онај који проводимо на послу. Ипак, постоји ефикасан метод који ц́е вам помоц́и да собом управљате лакше.

Тај метод је свесност. Када се осец́ате узнемирено или преоптерец́ено, знање како да вежбате да будете свесни и да користите ту вештину у своју корист  може да буде моц́но средство за смиривање нервног система, регулисање емоција и померање перспективе. "Одржавање свесности" је вештина и пракса коју можете да испорбате усред најстреснијег радног дана да бисте се ослободили стреса и остали усредсређени.

Технике које смањују стрес

Основно скенирање тела

- Ако имате додатних 10 или 15 минута, препоручује се техника познату као скенирање тела - објашњава стручњак Скот Шут за Реал Симпле. Ова вежба се ради тако што постајете свесни различитих делова свог тела, како се осец́ају физички, тако и како се односе на вашу непосредну околину и шта осец́ате ментално. Одвојите неколико минута и удобно се сместите у својој столици. Слободно затворите очи или их држите отвореним меким фокусом. Постаните свесни додирних тачака вашег тела са наслоном и седиштем ваше столице, подом, вашом одец́ом - примец́ујуц́и све сензације или мисли које вам падају на памет. Почните да обрац́ате пажњу на свој дах, примец́ујуц́и квалитет свог дисања (брзо или споро, дубоко или плитко), физичке осец́аје ваздуха који улази и излази кроз ваше ноздрве.

Прочитајте још: Генијални ТРИКОВИ како да РАЗГАЗИТЕ нову обућу: Уз ових 6 САВЕТА ослободите се бола, а жуљеви се неће појавити

Визуелизација

Ово је још једна техника свесности, апстрактнија је и захтева мало маште. Техника укључује замишљање нечег веома специфичног – попут ситуације због које сте забринути, одређене особе или достигнуц́а на ком радите – и неговање позитивних слика и асоцијација око њих.

Вежба дисања за почетнике

Шутова вежба Три даха не захтева било какву паузу или чак напуштање столице, што је чини идеалном тактиком за радни дан. Вежба свесности која захтева само три удисаја и траје мање од једног минута. Пронађите мирно место и положај који је удобан. Прво потпуно издахните да бисте могли да почнете са удахом:

  • удахните полако и потпуно
  • задржите дах на врху неколико тренутака
  • издахните полако и потпуно, размишљајуц́и о смирујуц́ој фрази
  • задржите дах на дну неколико тренутака.
  • поновите, почевши од удисаја.
     
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas