· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Зашто Је СИРУП ОД АГАВЕ толико добар: Позната по томе што се од ње прави ТЕКИЛА, а знате ли остале ТАЈНЕ

Вероватно сте чули да је биљка агава позната по томе што се од ње прави текила, чувени алкохолни напитак.

1648725117_agave-gd625f48c0_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy

Али, да ли сте се икад запитали због чега су Мексиканци изабрали баш њу да буде основ за њихово национално пиће које је стекло светску славу?

Истина је да она у себи садржи прегршт корисних витамина и минерала који посебним поступком обраде појачавају своје дејство. Осим тога, сок из листова ове биљке је пријатног и слатког укуса па се од њега прави и све познатији заслађивач. У чему је тајна коју у себи крије сируп од агаве, ко сме да га користи, како и на који начин га можете употребити, сазнајте у редовима који следе.

Пошто њено име потиче од грчке речи агавос, што значи узвишен и славан, сигурно ћете бити поносни на њену лепоту и са уживањем посматрати како расте на вашој тераси или у башти.

Од ње се могу правити најразличитији производи, па је тако у давна времена служила као основа за оловке и игле. Након тога су људи дошли до сазнања да ова биљка има и нека лековита својства. Тако се од сока из листова прави сируп од агаве тј. нектар који се користи као природни заслађивач за храну и пиће, јер је далеко здравији од шећера и меда.

Пхото: Пиxабаy

Захваљујући њему, успешно се лечи кашаљ, опекотине и своју употребу има и у залечењу рана. Нарочито је познато да је у питању и природни лек за болести јетре, желуца, реуме, као и за регулацију менструалног циклуса. Обзиром да сируп од агаве представља богат извор витамина Д, веома је користан и у превенцији остеопорозе. Ипак, најпознатија је по томе што је агава главни састојак у припреми текиле, чувеног мексичког алкохолног пића.

Предности сирупа од агаве

Агаве нектар се производи од различитих врста ове биљке, а најчешће је у питању плава сорта. Његов укус је далеко слађи од меда, али је мање густ. Од дебелих листова добија се ова слатка смеса тако што се они секу, пресују и напослетку филтрирају. Поступак је прилично једноставан, јер је у питању биљка препуна сока.
Када говоримо о томе колико је користан и добар овај производ, требамо рећи он је извор лековитих и корисних материја за људски организам. Они посебно долазе до изражаја само када се од ове биљке направи поменути сируп од агаве или медена водица, како се још назива. Мада, у Мексику и дан данас људи засецају листове и сисају сок из њих, иако он има слабије нутритивне и лековите вредности у односу на агаве нектар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ји-панг или Зу-панг; Нихон или Нипон: Које је ПРАВО ИМЕ земље излазећег сунца?

Сируп од агаве у себи садржи 3,55 мг гвожђа на сваких 100 грама, што практично чини готово половину дневних потреба људског организма. Као такав, у себи има и значајну концентрацију калцијума, цинка, калијума и мангана. Комбинација ових минерала практично оправдава чињеницу да се агаве нектар користи за зацељивање рана и опекотина боље него било која крема или маст.

Изузетност овог природног лека лежи и у чињеници да садржи сапонине, корисна једињења која се везују за холестерол и утичу на смањење његовог нивоа у крви. Штавише, последња истраживања показују да ова врста гликозида помажу при инхибирању раста канцерогених тумора.

Поред тога, сируп од агаве у себи има и инулин, као и посебан тип природних влакана који имају улогу пробиотика, па је реч о дијететском производу који погодује регулацији варења и лечењу опстипације.Као такав, погодан је за дијабетичаре али и за гојазне особе.

Пхото: Пиxабаy

Ко сме да га користи?

Пошто у свом саставу нема скроб, сируп од агаве се сматра препоручљивим за особе код којих је присутна нетолеранција на глутен. Посебно треба истаћи чињеницу да је у питању идеална замена за класични бели (кристал) шећер и куповни мед.

Познато је да агавин сируп калорије садржи у нешто већој количини од уобичајених заслађивача, па тако у једној кашичици има свега 21 кцал. Али, подсећамо вас да је ово природан и лековит производ пребогат влакнима и витаминима. Имајући то у виду, можемо закључити да овај производ има позитиван утицај на ваш организам, а свакако ћете га користити у мањим количинама у односу на штетни кристал шећер.

Споменућемо вам још једну велику погодност коју сируп од агаве ( познат као медена водица) има у односу на своју „слатку конкуренцију“. У последњих неколико деценија сведоци смо да наша исхрана постаје прилично неквалитетна, а храна и пића су често богата вештачким шећерима. Проблем је што они имају висок ГИ и у значајној мери утичу на нагло повећање шећера у крви, што доводи до увећања нивоа хормона инсулина. Ово доводи до здравственог поремећаја који се сматра болести 21. века, а у питању је дијабетес.

Једна од водећих предности када је сируп од агаве у питању је та што он има повољан гликемијски индекс. Не треба вас збунити то што му је прилично сладак укус, напротив, то је последица чињенице да у себи садржи сложен облик фруктозе, односно инулин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Као такав, сируп од агаве се веома споро апсорбује у организму, па ни у ком случају не може узроковати нагло повећање нивоа глукозе у крви. Стога можемо закључити да га могу користити и дијабетичари, а слободно га могу употребљавати и здраве особе за прављење разних јела, колача и пића.

Међутим, треба напоменути да сируп од агаве није препоручљив особама код којих је присутна кандида. Наиме, генерални савет оболелима од кандидијазе јесте да из исхране избаце све што садржи шећере, алкохолна пића, брашно, производе од житарица и сл.

Осим тога, агавин сируп у трудноћи није препоручљив, јер може да изазове компликације и у крајњем случају појаву менструације и побачај.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.