· · Коментари: 0
ИСХРАНОМ ДО ЗДРАВЉА

ЗДРАВЉЕ на тањиру: Откривамо тајну БЕЛОГ ПОВРЋА за јачање имунитета

Веровали или не, боја намирница је један од показатеља хранљивих састојака

1616623094_cauliflower-849643_960_720.jpg
Фото: Pixabay

Здравље на уста улази, посебно ако је реч о белом поврћу. Упркос неписаном правилу да што више боја храна има, то је храна боља, бело поврће у које спадају карфиол, лук, печурке, кромпир, често је занемарено. Бело поврће кључно је за здравље организма јер му пружа сва неопходна влакна, витамине и минерале.

Прочитајте још: Решите се запушеног носа помоћу СОДЕ БИКАРБОНЕ

Редовним конзумирањем карфиола утиче се и на превенцију рака

Карфиол садржи фолну киселину која је важна за јачање коштаног ткива и  побољшање здравља крвних судова и циркулацију. Редовним конзумирањем овог поврћа утиче се и на превенцију рака. Богат је влакнима, а сиромашан мастима.

Печурке - извор Д витамина
Имају мало калорија, без холестерола су, и без глутена. Ипак носе богатство селена, калијума, рибофлавина, ниацина и витамина Д. Занимљиво је да су богат извор умами укуса, петог основног укуса после слатког, сланог, горког и киселог. Умами је пријатан укус који долази од глутамината, врсте аминокиселина и рибонуклеотида који се јавља и у шпарглама и шитаки печуркама. Печурке својим присутвом помажу да остале намирнице “заживе“.

Бели лук је добар у борби против прехладе и грипа. Употребљава се у лечењу дисајних органа, главобоље, несвестице, лечи кожне болести и болесну џигерицу. Мешавина белог лука, лимуна и меда успорава процес старења организма.

Прочитајте још: Першун и коријандер: Употреба, укус и здравствене бенифиције

Црни лук има љут и јак мирис као последицу етеричних уља. Антиинфламаторно дејство лука  олакшава неугодност од артритиса и смањује ризик од рака, срчаних обољења и дијабетеса. Осим тога, јача имунитет.

Прочитајте још: Поморанџа спречава упалу грла, штити зубе, а маска од ње чини чудо за лице

Бели кромпир даје више калијума и влакана од другог поврћа или воћа. Он обезбеђује витамин Ц, витамин Б6 и магнезијум. Садржи пуно скроба које је одлично за варење, делује анти канцерогено и против високог холестерола. Богат је угљеним хидратима који телу дају потребну енергију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.