Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово ВОЋЕ је други најбогатији ИЗВОР ВИТАМИНА Ц, а нису наранџе и паприке

Ацерола је тропска биљка позната и као Барбадос вишња. Садржи концентрацију витамина Ц чак 20 до 30 пута већу од оне у наранџи.

1596625244_Depositphotos_28904945_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Снажан антиоксиданс

Бере се у напола зрелом стању када садржај витамина Ц постиже свој максимум. Ацерола се често користи у таблетама витамина Ц као додатак ароми те је саставни део многих мултивитаминских формула.

Прочитајте још: Ове НАМИРНИЦЕ вратиће вашој кожи МЛАДАЛАЧКИ ИЗГЛЕД

Традиционално се користила у народној медицини као средство за јачање имунитета!
Порекло
Ацерола је биљка која расте као грм или мање дрво висине од пет до десет метара. Млади листови обложени су белим, свиленкастим длачицама, а цветови су ружичасте или беле боје.Плод ацероле је величине плода вишње, подсећа на њу и обликом. Светлоцрвене је боје, а понекад може бити и наранчасте. Карактеристична је биљка Јужне и Северне Америке, успева у западној Индији, на Барбадосу, Јамајци и Суринаму.

Плод ацероле, уз витамин Ц, садржи и многе друге састојке корисне за организам, чак 150 различитих ствари: витамине А, Б1, Б2, Б3 (ниацин), калциј, гвожђе, биофлавоноиде, магнезијум, фосфор, цинк, калиј  и пантотенску киселину. Садржи шећере декстрозу, фруктозу и сахарозу. Неке анализе показују да ацерола у свом саставу има протеине, биљна влакна, масти и масне киселине. Заступљеност високог садржаја флавоноида, антоцијана и органских киселина омогућава да се још боље искористи витамин Ц, као и да се појачају његова нутритивна својства.

Прочитајте још: Сви заборављамо ЛИМЕТУ: Доносимо РАЗЛОГЕ због којих треба да се нађе У НАШОЈ КУХИЊИ

Не чуди што ацерола представља снажан антиоксиданс. Својим оксидацијским својствима неутралише слободне радикале који се стварају у нашем организму, а који су штетни јер уништавају готово сва ткива (станице) те нарушавају њихову функцију. Тако витамин Ц штити организам од стања које се зове оксидативни стрес (стање код којег у организму има више слободних радикала него антиоксиданса), а знамо да је управо оксидативни стрес покретач многих болести.

Фото: Пиxабаy

Функције ацероле

У традиционалној медицини ова се биљка вековима употребљавала у лечењу анемије, прехладе и грипа. Као третман за бољи рад срца, код нарушене функције јетре, реуме, дизентерије, туберкулозе, за побољшање зацељивања рана, код повишеног холестерола, уринарних инфекција и кашља.

Прочитајте још: У јеку смо АЕЛГИЈА, како да се ЗАШТИТИМО и побољшамо дан

Због богатства витамина Ц може се користити за јачање имунитета, те у борби против старења.

Дакле, ацерола је сигурна за примену те се може препоручити и деци и одраслима. Наравно, као и у свему и овде је важна умереност.

Ацерола у Србији

Ацерола се на нашем тржишту најчешће налази у облику суплемената, јер је то најбољи начин да се очува, тако да се може наћи у облику праха, капсула и тинктуре, али је ацерола у праху најпопуларнија.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas