Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је испијање КАФЕ пре доручка штетно по организам? Бројна истраживања су дала одговор

Разрешите мистерију која многе мучи

1662320503_Foto-Pexels.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Многи људи широм света не могу ни да замисле да започну свој дан без шољице кафе. Међутим, поставља се питање да ли је овај топли напитак здрав за пиц́е на празан стомак.

Кафа садржи више од 800 испарљивих једињења, а међу њима су најзаступљеније кофеин и хлорогенске киселине.

Питање да ли је здраво пити кафу пре доручка и даље је једна од тема о којима расправљају научници широм света, а недавне студије су откриле везу између производње желудачне киселине и конзумирања кафе. Управо је ово истраживање било кључно за неке научнике који су почели да тврде да ипак треба да једете нешто како бисте спречили да киселина утиче на вашу слузницу желуца.

Генерално, желудац и танко црево апсорбују кофеин, који се апсорбује у року од 45 минута након ингестије. Када пијете разумне количине кафе (око четири шољице дневно), то може чак помоц́и у превенцији болести попут дијабетеса типа 2 и болести јетре.

Прочитајте још: Старински РЕЦЕПТ за ЗИМНИЦУ: Омиљен је код српских домаћица, а ваша трпеза ће бити преукусна (ВИДЕО)

Истраживања су показала и да кафа позитивно утиче на микробиом, с обзиром на то да садржи вредне антиоксиданте.

Посматрајуц́и људе који пате од жгаравице, регургитације и диспепсије, истраживачи су открили да нема разлике између тежине ових стања без обзира на то да ли су испитаници пили кафу на празан стомак или не, и без обзира на врсту кафе.

Такође, није пронађена веза између конзумирања пива и стања стомака као што су гастроезофагеална рефлуксна болест, пептички чир, гастритис и рак желуца.

Други аспект који је истражен је утицај кафе на ниво кортизола, хормона стреса у телу. Прва јутарња кафа могла би да поремети природни ниво кортизола који осцилира током дана, али још није познато да ли то има везе са тим да ли има хране у стомаку или нема, преноси Хеалтх 24.

На крају, иако наука још нема дефинитиван одговор на ово питање, све се своди на слушање свог тела. Ако се осец́ате добро, онда нема потребе да мењате распоред испијања кафе, али ако вам је стомак затегнут после шољице пре доручка, можда је време да промените ствари.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas