Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ГОВОРИТЕ У СНУ? Ево шта би то могло да значи

Сигурно вам се некад десило да говорите у сну.

1629832721_woman-2197947_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Да ли сте се икада пробудили усред ноћи, a ваш супружник, цимер или дете гласно мрмљају глупости - или стварне реченице - док спавају? Велике су шансе да, кад се ујутру пробуде, немају појма да се то уопште догодило.

Или сте можда ви познати по томе што сте изненадили некога другог поноћним монологом.

Прочитајте још: Девет знакова да ста ПОД СТРЕСОМ, а да то ни не знате!

Уобичајена појава

Разговор у сну уобичајена је врста парасомније или абнормалног понашања током сна. Процењује се да две од три особе говоре у сну у неком тренутку свог живота - а то је посебно уобичајено код деце.

Може бити помало иритантно или неугодно, у зависности од тога на којој сте страни. Обично је безопасан, али повремено може бити знак озбиљнијег поремећаја спавања или здравственог стања..

Зашто људи причају у сну?

Нажалост, овде нема јасног одговора. Могли бисте очекивати да, када неко прича, глуми нешто што се одвија у сну који сањају. Ово је понекад тачно.

Постоје неки докази да с времена на време разговор у сну може бити повезан са сновима, али то није увек тако. Већина снова се дешава када сте у фази дубоког сна са брзим кретањем очију (РЕМ). Али разговор у сну може се десити током било које фазе сна, укључујући и РЕМ и не-РЕМ сан.

Причање у сну може бити повезано и са другим парасомнијама, попут месечарења или ужаса у сну.

„С обзиром да се сматра да је већина парасомнија мешано стање између будности и сна, разговор у сну ће се вероватно догодити када се обрасци спавања поремете.

То значи да сваки фактор за који се зна да ремети сан - попут стреса или алкохола - може бити фактор који доприноси разговору у сну.

Иако већина случајева спавања није повезана са другим озбиљним здравственим проблемима, могуће је да је то повезано са:

  • Опструктивна апнеа у сну.
  • РЕМ поремећај понашања у сну.
  • Пост трауматски стресни поремећај.

Како престати да говорите у сну?

Пошто је тешко тачно одредити шта узрокује спавање, не постоје никакви научно засновани начини да се то заустави.

"Фокусирање на здраве навике сна и побољшање окружења за спавање могу елиминисати потенцијалне поремећаје сна и побољшати квалитет сна.

Предузмите ове кораке да бисте што боље спавали:

  • Држите се редовног распореда спавања.
  • Циљајте седам до девет сати ноћу.
  • Дајте себи 30 до 60 минута мирног времена без екрана да се одморите пре спавања.
  • Смањите ниво стреса и управљајте њиме.
  • Ограничите конзумацију алкохола.
  • Избегавајте кофеин најмање шест сати пре спавања.
  • Вежба редовно.
  • Уверите се да је ваша спаваћа соба тиха и мрачна.
  • Одржавајте температуру просторије између 18 и 23 степени Целзијуса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas