Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Психологија

Да ли сте знали шта је ХИПЕРКИНЕТИЧКИ ПОРЕМЕЋАЈ? Најчешће се јавља у овом узрасту, а може да траје и током одраслог доба

Хиперкинетички поремећај тј. АДХД је неуробихејвиорални развојни поремећај који се јавља у детињству. Најчешће се јавља у узрасту од 3-4 године, док се обично открива при поласку детета у школу, а може да траје и током адолесценције и одраслог доба.

1680520579_shutterstock_1404484607.jpg
фото: схуттерстоцк
Oglas

Хиперкинетички поремећај је стање за које је карактеристичан врло висок степен моторичке активности као манифестација врло високе активности ума. Многи људи са хиперкинетичким поремећајем су врло интелигентни и изразито маштовити.

Најчешће се јавља у узрасту од 3-4 године, док се обично открива при поласку детета у школу, а може да траје и током адолесценције и одраслог доба.

Симптоми хиперкинетичког поремећаја су променљивог интензитета, али константно ремете интелектуални, социјални и психолошки развој детета утичући негативно на разне сфере живота, што углавном има за последицу и ниско самопоуздање детета.

Поремећај је три до четири пута чешћи код дечака него код девојчица, а постоје и разлике у испољавању симптома међу половима - дечаци обично испољавају моторну хиперактивност, а девојчице непажњу. За девојчице је карактеристично да често сањаре и да се њихова хиперактивност испољава као вербална или емоционална.

Тачан узрок овог поремећаја није утврђен. Међутим, неки докази указују на то да генетски фактори и фактори околине имају значајну улогу у појављивању овог поремећаја током раног детињства.

Симптоми поремећаја пажње и хиперактивности подељен је три типа:

- Претежно непажљив тип - недостатак пажње приликом извођења свакодневних и уобичајених активности,

- Претежно хиперактивни/импулсивни тип - прекомерна моторна активност која не одговара узрасту,

- Комбиновани тип који укључује симптоме оба претходна типа. Ова врста хиперкинетичког поремећаја се сматра најчешћом.

Поремећај пажње може дијагностиковати психолог, психијатар или педијатар. Не постоји лек, јер хиперкинетички поремећај није болест, али се особама може пружити медицинска и психолошка помоћ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas