Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САН

Како БЕЛА ПОСТЕЉИНА утиче на квалитет сна

Најлакши и научно доказан начин за добар ноћни одмор.

1604926469_Depositphotos_103383246_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Постоји много разлога за несаницу, од стреса на послу до, као што је из бајки познато, грашка испод душека.

Истраживање америчке Националне фондације за спавање сугерише да људи спавају много боље када су им спаваће собе удобне и чисте, а постељина у хотелском стилу, бела.

Више од 1.500 људи старости од 25 до 55 година учествовало је у глобалном истраживању Фондације.

- Детаљно смо проучавали како различити медицински проблеми и проблеми у понашању утичу на сан и били смо изненађени колико особа може бити осетљива на звукове, мирисе и визуелне ефекте када је у питању одмарање ноћу - рекао је вођа експеримента Дејвид Клоуд.

Прочитајте још: КАКО ИСПЕГЛАТИ ПОСТЕЉИНУ – БЕЗ ПЕГЛЕ: Једноставан хотелски трик који "ПАЛИ" чак и када желите само да је освежите

42% испитаника није осетило проблеме са спавањем, одмах су заронили у слатке снове и пробудили се "весели". Али за оне који су остали у кревету дуго и често се превртали по кревету, успављивање је право мучење.

Физички разлози укључују: неудобан душек и грубу постељину; претопла температура у соби; јака светлост; мирис (узнемирава три од четири испитаника) и бука.

Прочитајте још: Желите учесталије СЕКСУАЛНЕ ОДНОСЕ са партнером? Ево које БОЈЕ мора бити ПОСТЕЉИНА

- Запамтите једном заувек! Кревет је само за спавање и секс - каже Клоуд. Али многи људи у њему гледају телевизију, хорор филмове, пију кефир, псују или плаћају рачуне, а затим се питају зашто им се мозак и даље "утркује" кад и сами желе да спавају.

Невероватно откриће: важна компонента здравог ноћног сна је боја постељине! 

Фото: Депозит

Док мекани јастуци нису успели да реше озбиљне сметње, промена боје постељине помогла је многим испитаницима да се одлично одморе. Дакле, савршена комбинација боја за спаваћу собу: бледо ружичасти зидови и бела постељина. Обе нијансе имају смирујући ефекат и могу смирити непријатне емоције и опустити мишиће. И то за само 10-15 минута.

Прочитајте још: Како да учините ваш дом СВЕТЛИЈИМ, а да не потрошите пуно

Бела постељина преноси осећај чистоће и спокоја, што промовише бољи сан. 

Али светли отисци и украшени узорци на текстилу, напротив, задиркују и узбуђују психу. Деликатне пастелне нијансе могу наравно да вам се допадну. Али сетите се барем чињенице да су у већини хотела на свету покривачи и јастучнице бели, а не бледо ружичасти или мало плави.

Прочитајте још: Да ли су СВИЛЕНЕ ЈАСТУЧНИЦЕ стварно ТАКО ДОБРЕ

Према психолозима Фондације, управо бела постаје кључ најбољих снова. Не заборавите на квалитет платна, важно је да постељина буде пријатна телу, идеално од дебелог памука или сатена, али не и груба и клизава.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas