· · Коментари: 0

Како гојазност заиста може утицати на здравље? Ако имате вишак килограма, ове ствари морате знати

Гојазност може бити и те како штетна по здравље целокупног организма

1679228984_shutterstock_1115769623.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Све преко 10 одсто од идеалне телесне тежине води се као гојазност, а ово стање утиче на појаву болести срца и крвних судова, пад имуног система, склоности ка инфекцијама, на проблеме са органима за варење, отежано дисање, код жена доводи до поремећаја менструалног циклуса и стерилитета.

Ако имате вишак килограма, вероватно сте временом закачили неку од ових бољки које отежавају свакодневно функционисање, а свакако ће се појачати и муке са зглобовима и костима.

Да бисте избегли наведене компликације, неопходно је да започнете са лечењем ове хроничне, али ипак излечиве болести. Тим психолога, ендокринолога, дијетолога и кардиолога објасниће вам шта је најбоље за вас, а ево шта саветују ортопеди...

* Гојазне особе имају повећан ризик од настанка прелома, што је последица измењеног квалитета костију, веће нестабилности и веће силе ударца приликом пада. Дебљина је најчешће удружена са повећаним ризиком од настанка прелома надлактице, зглоба рамена, натколенице и скочног зглоба.

* Могућа су и ишчашења и прелом кукова. Измерите струк, ако је његов обим преко 105 цм, имате 55 одсто већи ризик за прелом кука у односу на особе са обимом струка до 80 цм. Килограми у абдоминалној регији стимулишу ресорпцију кости, па постајете склони падовима и механичким повредама кука.

* Клиничку слику гојазности карактеришу и калцификацијске промене на крвним судовима и меким ткивима око костију и зглобова, као и мишићна слабост. Ако доведете тежину у нормалу, спречићете ове промене и слабљење веза између колагених влакана, која омогућавају лакше функционисање.

* Услед велике тежине, промене на костима и зглобовима не могу да прођу без јаких болова. Слабљењем ћете избећи гутање огромних количина лекова и одлазак код физиотерапеута.

* Гојазност често прате дијабетес, секундарни хиперпаратиреоидизам - бубрег тад слаби и успорено излучује фосфате, што доводи до смањења нивоа калцијума и мањка витамина Д.

Све то утиче на оштећење мишића и зглобне хрскавице, па ће бити неопходно да узимате и суплементе по препоруци лекара, уместо да мршављењем умањите ризик од оболевања, сачувате и здравље и новац.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ