Oglas
· · Komentari: 0

Kako gojaznost zaista može uticati na zdravlje? Ako imate višak kilograma, ove stvari morate znati

Gojaznost može biti i te kako štetna po zdravlje celokupnog organizma

1679228984_shutterstock_1115769623.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sve preko 10 odsto od idealne telesne težine vodi se kao gojaznost, a ovo stanje utiče na pojavu bolesti srca i krvnih sudova, pad imunog sistema, sklonosti ka infekcijama, na probleme sa organima za varenje, otežano disanje, kod žena dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa i steriliteta.

Ako imate višak kilograma, verovatno ste vremenom zakačili neku od ovih boljki koje otežavaju svakodnevno funkcionisanje, a svakako će se pojačati i muke sa zglobovima i kostima.

Da biste izbegli navedene komplikacije, neophodno je da započnete sa lečenjem ove hronične, ali ipak izlečive bolesti. Tim psihologa, endokrinologa, dijetologa i kardiologa objasniće vam šta je najbolje za vas, a evo šta savetuju ortopedi...

* Gojazne osobe imaju povećan rizik od nastanka preloma, što je posledica izmenjenog kvaliteta kostiju, veće nestabilnosti i veće sile udarca prilikom pada. Debljina je najčešće udružena sa povećanim rizikom od nastanka preloma nadlaktice, zgloba ramena, natkolenice i skočnog zgloba.

* Moguća su i iščašenja i prelom kukova. Izmerite struk, ako je njegov obim preko 105 cm, imate 55 odsto veći rizik za prelom kuka u odnosu na osobe sa obimom struka do 80 cm. Kilogrami u abdominalnoj regiji stimulišu resorpciju kosti, pa postajete skloni padovima i mehaničkim povredama kuka.

* Kliničku sliku gojaznosti karakterišu i kalcifikacijske promene na krvnim sudovima i mekim tkivima oko kostiju i zglobova, kao i mišićna slabost. Ako dovedete težinu u normalu, sprečićete ove promene i slabljenje veza između kolagenih vlakana, koja omogućavaju lakše funkcionisanje.

* Usled velike težine, promene na kostima i zglobovima ne mogu da prođu bez jakih bolova. Slabljenjem ćete izbeći gutanje ogromnih količina lekova i odlazak kod fizioterapeuta.

* Gojaznost često prate dijabetes, sekundarni hiperparatireoidizam - bubreg tad slabi i usporeno izlučuje fosfate, što dovodi do smanjenja nivoa kalcijuma i manjka vitamina D.

Sve to utiče na oštećenje mišića i zglobne hrskavice, pa će biti neophodno da uzimate i suplemente po preporuci lekara, umesto da mršavljenjem umanjite rizik od obolevanja, sačuvate i zdravlje i novac.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas