· · Коментари: 0
ЛЕТЊА ПОСЛАСТИЦА

Кувани КУКУРУЗ је здравији него што мислите! Пет начина на који делује на организам

Ништа не каже лето као кувани и кукуруз на жару.

1628250989_sweet-corn-2687175_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Кукуруз има незаслужену репутацију као генетски измењена храна пуна угљених хидрата. Додајте томе повезаност са кукурузним сирупом са високим садржајем фруктозе и можда ћете се запитати да ли кукуруз у клипу заслужује место на вашим излетима овог лета. 

Прочитајте још: Кувани КАКАО је много бољи од кафе? Даје исти подстицај, али траје дуже, без нуспојава! (РЕЦЕПТ)

Зашто је кукуруз у клипу добар за вас?

1. Кукуруз је нискокалоричан, а добро ће вас заситити.

Клип кукуруза средње величине има само 77 калорија. Али не дозволите да вас 17 грама угљених хидрата уплаши. Иако желите да избегнете једноставне угљене хидрате, попут белог пиринча, сложени угљени хидрати - укључујући храну од целог зрна, попут кукуруза - пружају наш примарни извор горива. Иако има сладак укус, клип кукуруза има само око три грама шећера, у поређењу са 19 г које има јабука. Бонус: Кукуруз је добар извор протеина и влакана, због чега се осећате сито.

2. Кукуруз је добар за дијабетичаре.

Према Центрима за контролу и превенцију болести, око 40 одсто Американаца ће током живота развити дијабетес типа 2, а средовечне и старије особе су у највећем ризику. Док се кукуруз често сматра храном коју би дијабетичари требало да избегавају, истраживања показују да кукуруз може да помогне у контроли болести.

Фото: Пиксабеј

3. Кукуруз помаже у спречавању очних болести.

Истраживања показују да је висок ниво каротеноида кукуруза снажно повезан са смањеним ризиком од катаракте и макуларне дегенерације. Једно истраживање показало је смањење ових болести за 43 посто међу учесницима који су конзумирали највеће количине хране богате каротеноидима.

Прочитајте још: Берите ЛАВАНДУ и уживајте у ШЕСТ благодети: Ублажава бол и уводи у дубок сан!

4. Кукуруз побољшава здравље дебелог црева.

Кукуруз је извор растворљивих и нерастворљивих влакана, што одржава ваш пробавни систем у добром стању. Истраживања показују да влакна играју улогу у спречавању рака дебелог црева и повећавају добре цревне бактерије. Дуго година се погрешно претпостављало да конзумирање хране попут ораха, кукуруза и кокица изазива дивертикуларну болест, болно стање које укључује заражене кесице у цревима. Но, студија праћења здравствених радника која је 18 година пратила велику групу мушкараца није пронашла никакву повезаност.

5. Храна од целог зрна као што је кукуруз штити од кардиоваскуларних болести.

Лабораторијски тестови показују да алеурон и клице, обоје присутни у кукурузу, могу помоћи у спречавању атеросклерозе смањењем лошег холестерола док не утичу на добар холестерол. Кукуруз такође садржи витамин Ц и Б6, као и калијум и магнезијум који спречавају срчане болести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.