Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
физичка активност

Научници открили невероватну везу између ВЕЖБАЊА и ДЕПРЕСИЈЕ: Шта може да уради само 30 минута тренинга?

Вежбање може да има и више утицаја него што смо мислили

1649161350_profimedia-0280811032.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Вежбање у трајању од само 30 минута могло би значајно да смањи симптоме депресије, кажу недавне студије са универзитета Ајова (ИСУ), пише Хеалтхлине. 

Др Јакоб Мејер рекао је за Хеалтхлине да, иако се много зна о томе како вежбање може да помогне људима, мање се зна о томе како би то потенцијално могло да користи  људима са симптомима депресије.

- Спровели смо ове студије да бисмо боље разумели краткорочне ефекте вежбања и како бисмо могли да их најбоље искористимо - рекао је Мејер за Хеалтхлине.

Прочитајте још: Поред Бруса Вилиса, и ове холивудске личности ПАТЕ ОД АФАЗИЈЕ

У студији, истраживачки тим је радио са 30 одраслих особа које су имале знакове депресије. Учесници су попуњавали електронске анкете пре, на пола пута и после 30-минутне сесије бициклизма умереног интензитета, а затим 25, 50 и 75 минута након тога.

Они који су возили бицикл током прве посете лабораторији вратили су се недељу дана касније да понове експеримент, али прво су седели 30 минута, док је друга група такође променила редослед вежби да се одмори. Након ових сесија, учесници су испунили анкете са стандардним питањима и скалама које се користе за мерење симптома депресије.

Побољшање се примећује до 75 минута након вежбања

Подаци анкете су пратили промене у три карактеристике великог депресивног поремећаја, као што су стање депресивног расположења, тешкоће у осећању задовољства од активности у којима смо претходно уживали и смањене когнитивне функције. Налази показују да се током бициклистичког експеримента стање депресивног расположења учесника побољшало током 30 минута вежбања и до 75 минута након тога. 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Симптоми АНЕМИЈЕ вребају током пролећа: Ово су 4 намирнице за добру КРВНУ СЛИКУ

После отприлике 75 минута, предности вежбања у борби против нерасположења почеле су да нестају. Али и даље је било боље у односу на групу која није вежбала. Они који су возили бицикл били су бољи на тесту за откривање депресије усред вежбања, али су налази били мање изражени 25 и 50 минута након тога него у групи која је одмарала. Меиер је рекао да је потребно више истраживања да би се разумела ова варијација.

- Нисмо били сигурни колико ће дуго трајати краткорочни ефекти. Охрабрујући је налаз да се стање депресивног расположења побољшало током последњих 75 минута после вежбања – и да вероватно траје дуже. Мејер је рекао да ово сугерише да ефекат једне вежбе траје сат или више.

На крају осмонедељног програма, обе групе су показале побољшање. Учесници који су вежбали такође су пријавили бржу и чвршћу везу са терапеутима, сугеришући да би вежба могла да подстакне мозак да се више бави емоционално изазовним радом., пише Хеалтхлине.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas