Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

Осећај опуштености, задовољства и миран сан донеће вам СВИРАЊЕ ИНСТРУМЕНАТА!

Побољшава ментално здравље код 89% људи.

1599310862_guitar-5531027_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Током карантина свако се на свој начин сналазио око тога чиме се забавља и како покушава да сачува физичко и психичко здравље. Избор је код многих пао на музику, и то не само на слушање, већ и на свирање неког инструмента или учење како да свирају неки инструмент. Једно истраживање бавило се ефектима баш таквих поступака на ментално здравље учесника.

Иза ове студије стоје творци подкаста под називом Wхере Ис Мy Минд?, који су за једну посебну епизоду купили више од 400 укулеле инструмената и поделили их одраслим особама које су желеле да учествују у експерименту.

Они су потом добили упутства да свирају песму Хоме бенда Едwин Схарпе анд тхе Магнетиц Зероес, сниме то и пошаљу како би се појединачни снимци уклопили у један велики, колективни аудио снимак.

Прочитајте још: Шта је синдром СЛОМЉЕНОГ СРЦА и да ли он заиста постоји?

Паралелно са тим, у Уједињеном Краљевству је спроведена студија на још већем броју људи о ефектима свирања и учења новог инструмента.

Фото: Пиксабеј
Музика нам даје сврху у животу!

Резултати показују да се 89% одраслих особа које редовно свирају неки инструмент осећају као да им то помаже са менталним здрављем. Од њих, 56% је рекло да се осећа опуштено, 48% задовољно, а 43% мирно током свирања. Више од трећине испитаника изјавило је да им је свирање инструмента дало „осећај сврхе у животу“.

Прочитајте још: Пуше Е-цигарете и мисле да НЕ ПУШЕ, а овај податак ће их ПРЕСТРАВИТИ

Поред тога, 75% испитаника рекло је да се хватају за инструмент избора када им је потребно да се опусте и ослободе стреса. Од тога, 54% је изјавило да је то након стресног дана на послу, 34% када су забринути око новца, а 30% када су нервозни око неког предстојећег догађаја.

Прочитајте још: Ова промена указује да је ХОЛЕСТЕРОЛ изнад граница нормале: Ево на шта треба да обратите пажњу

Чини се да је музика увек корисна по наше здравље на неки начин, само треба одабрати праве ноте у правом тренутку, а изгледа да није лоше ни научити да свирамо неки инструмент.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas