Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Шест једноставних начина да одржимо ментално здравље

Једно од питања које је најчешће било људима на уму током претходне године је како очувати ментално здравље.

1641546748_Depositphotos_19133395_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

То уопште не изненађује, с обзиром на свеукупну ситуацију у свету, већ напротив охрабрује, јер показује да су људи коначно спремни да се баве овим питањем.

У данашње време има пуно онога што није под нашом контролом и потреба да утичемо бар на оно на шта можемо сасвим је природна. Ментално здравље све мање је табу тема, а све више нешто на шта многи скрећу пажњу и чега постају свесни. Због тога, данас вам представјамо 6 начина за одржавање менталног здравља које научници истичу као важне.

Поставите мање циљеве

Без обзира на то шта вам је крањи циљ, постављање мањих, лако остваривих циљева охрабриће вас да истрајете на том свом путу. Остваривање мањих циљева и њихово прецртавање са листе обавеза даће пружиће нам задовољство, а уједно и ојачати нашу одлучност и спремност да се суочимо са још већим и важнијим циљевима. То може да се односи на скоро сваку област у животу, само треба осмислити план.

Прочитајте још: Вежба која поправља држање за 60 секунди: Узмите пешкир

Устајте чешће

Овде се мисли на оно буквално устајање, односно промену у односу на седење испред екрана рачунара или лежање и бинџовање омиљених серија. Дуго седење није добро ни за физичко, а ни за психичко здравље. Често устајање, шетање или вежбање око 30 минута дневно имају позитиван ефекат на расположење и свеопште стање организма. Можете пробати и такозване „стајаће“ столове,  али обавезно се сетите да се размрдате макар на сваких сат времена.

Храните се као да сте на Медитерану

Медитеранска исхрана једна је од најздравијих на свету и то се потврђује из године у годину. Верује се да поједине намирнице имају утицај и на ментално здравље и да свакако треба да буду део наше исхране, а међу њима се истичу зелено поврће, маслиново уље, бобичасто воће и морски плодови. Ове намирнице имају витамине добре за мозак, здраве масти и масне киселине неопходне за здраво тело.

Будите свесни успеха

Истраживања су показала да присећање на прошле успехе и остварење може да нас припреми за нове изазове и помогне нам да их лакше савладамо. Такве ситуације дају нам осећај испуњености и разлог да верујемо да смо способни, отпорни и сналажљиви. Зато је добро увек се сетити свега онога што смо успели да остваримо у последње време, а нарочито када се питамо како ћемо успети у нечем новом.

Разговарајте са пријатељима

Разговор са пријатељем, макар и телефонски или путем видео позива, може да умногоме смањи нивое стреса. Наравно, треба бирати са којим пријатељима ће нам пријати да се чујемо у одређеном тренутку, односно чија енергија би нас освежила, а не уморила. Наука је доказала да овакви разговори смањују стрес, а нарочито код жена током тренутака пуних изазова.

Прочитајте још: Три положаја спавања за мањи бол у леђима: Како да решимо проблем?

Проводите време окружени зеленилом

Никоме није тешко да поверује да природа има позитиван утицај на наше здравље, те стога препорука да шетамо природом није изненађујућа. Истраживања су показала да чак и количина зеленила у једној улици или крају града може да има утицај на ментално здравље људи који ту живе, јер чак и поглед на такво окружење смирује и смањује анксиозност. Кад год сте у прилици, прошетајте природом, или макар будите на отвореном простору барем неко време.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas