· · Коментари: 0
СПАВАЊЕ И САН

Правило од "осам сати сна" - мит или истина? Да ли превише СПАВАЊА утиче на ЗДРАВЉЕ?

Квалитетан сан је веома важан за нормално функционисање целокупног организма.

1640012893_46b66b3e429c8ffa25c6f2af233c27f77bf41249.jpg
Фото: Sutterstock

Стручњаци саветују да је осам сати сна довољно да би се тело одморило, регенерисало и припремило за следећи дан са обавезама, док превише спавања може негативно да се одрази на здравље.

Погледајте како то утиче на ваше тело:

Прочитајте још: Да ли хидратација утиче на КВАЛИТЕТ СНА?

Вишак килограма

Неколико америчких студија је показало да премало, али и превише сати сна подједнако утиче на развој дијабетеса, као и на појаву гојазности.

- На тај начин скраћујете време за физичку активност, која је вашем организму и те како потребна, а уједно немате ни воље да било шта урадите јер сте прекасно устали - навели су амерички истражитељи у резултату студије.

Депресивна стања

Доказано је да су различита депресивна стања - од оних пролазних до тежих облика у вези са поремећајем спавања. Недостатак воље за било каквом активношћу "тера" особу да дуже спава и бежи од реалности. А што дуже спава, то је неактивнија и незадовољнија, па једно депресивно стање прераста у друго и наставља се.

Срчана обољења

Статистика каже да је узрок број један смртности на свету настанак срчаног обољења, односно појава инфаркта, као и да су они који скоро увек спавају дуже од осам сати за трећину више изложени ризику од инфаркта.

Главобоље

Ако сте иначе спавалица, онда сте вероватно искусили и главобоље које настају после претераног сна. То се дешава зато што превише сати сна има негативан утицај на неуротрансмитере у мозгу, што ремети лучење серотонина, хормона среће који чини да се осећате добро.

Проблеми са памћењем

Превише сна ремети и когнитивне процесе, што значи да вам је у таквом стању тешко да се концентришете, нећете моћи ни да учите нити да правилно закључујете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.